Tips på förvaring i köket

Köket är en plats där allt bör ha sin plats. Annars kan det hända att vi spenderar oändligt massa tid på att leta efter saker. När vi lagar mat vill vi dessutom ha allt inom räckhåll.

Ordning och reda i köket. Märk upp och rensa i kylen och lägg mindre lådor i utdragbara kökslådor.

För att få till detta på ett bra sätt behöver du:

  1. Rensa bort hushållsmaskiner du inte använder. De tar vanligtvis stor plats som du kan nyttja bättre till något annat.
  2. Ha endast hushållsmaskiner som du använder dagligen framme på diskbänken. Det är som sagt en arbetsbänk och kräver därmed en yta att arbeta på. Dessutom ger för mycket saker på den ett plottrigt intryck.
  3. Passa på att rensa ut den trasiga muggen eller saker som du inte längre gillar eller tycker är fult.
  4. Rensa kylen och skaffa mindre behållare som du märker upp för produkter som förvaras där. Det kommer att göra det mer överskådligt för alla i hushållet och säkerställa att ni lägger tillbaka produkterna på sin plats.
  5. Rensa frysen och märk upp facken. Då kommer det även att bli mycket lättare att hitta saker där.
  6. Om du har utdragbara lådor i ditt kök, lägg i mindre lådor i dessa. Gruppera saker som hör ihop och fördela dem i dessa lådor. Märk upp lådorna. Om du har hyllor så kan du också dela upp med hjälp av lådor på hyllorna. Det kommer att göra att du får bättre överblick, även över det som står längst in på hyllan när du tar ner en låda. Tips: Vill du ha ordning på dina servetter? Ställ dem upprätt i en låda.
  7. Ställ transparenta lådor eller trådkorgar i högt uppsatta skåp. Då blir det lätt att se vad som är i, lätt att få överblick och lätt att ta ner.
  8. Insidan av dörrar kan du använda till att hänga upp lock, skärbrädor mm. Du kan även hänga upp saker på krokar.
  9. Det är mycket som ska rymmas under diskhon. Ett tips är att hänga alla flaskor med spraymunstycke på en stång som du fäster inuti skåpet.
  10.  Om du ska köpa ett nytt kök så är tipset att tänka på att man kan ha lådor längst ner, i sockeln. Perfekt att exempelvis förvara stora brickor i eller större papperskassar.

När du har skaffat bra förvaring och struktur så gäller det att ställa tillbaka sakerna på sin plats. Då får du ordning som håller länge. Lycka till!

Foto: Ulf Huett. Bilder från boken ”Förvara smart - organisera ditt hem” av Paulina Draganja.