Öka mys och håll värmen med gardiner och mattor

Med gardiner och mattor ökar inte bara myset, utan också värme och trivsel. Här får du tips på hur du kan tänka när du inreder med textiler.


"Textiler som gardiner och mattor har fler positiva effekter på hemmiljön än bara mys, de kan fungera som både ljuddämpare och skydda mot drag." 

Vintern står för dörren och nu vill vi skapa en ombonad känsla hemma, att addera mer textiler är ett enkelt sätt att öka myset. Textiler som gardiner och mattor har fler positiva effekter på hemmiljön än bara mys, de kan fungera som både ljuddämpare och skydda mot drag. Här får du tips på hur du hänger gardiner, vilka textiler som funkar bäst i rummet, fler användningsområden för gardiner och hur du dämpar kyla och ljud med textiler och mattor.

Gardiner med olika textilier

Olika typer av textiler passar som gardin beroende på vilket resultat man vill uppnå. I ett sovrum kan man behöva både insynsskydd och mörkläggning. Dagtid kan en skir gardin användas som minskar insyn men ändå släpper in dagsljus och nattetid en mörkläggande gardin.

Skira gardiner.jpgSkira gardiner finns i bland annat linne, voile, polyester. Foto: Gotain

Som komplement till en skir gardin kan en mörkläggande eller fodrad gardin i kraftigare textil som vävt linne, sammet eller ull användas, de två gardintyperna kan hängas lager på lager för maxat mys och dubbel funktion.

Olika typer av gardinupphängningar

Hotellgardinhängning på skena har varit det allra trendigaste under en tid, denna hängning inte populär utan anledning, gardinen faller snyggt och symmetriskt både för- och tillbakadragen. Skenan fästs i taket vilket gör att gardinen får fullhöjd och skapar illusionen om högre takhöjd. Ofta är den monterad vägg till vägg vilket medför minimalt ljusinsläpp nattetid.

Hotellgardin.jpgFoto: Gotain

Genom att montera dubbla skenor eller stänger kan man hänga en skir gardin för insynsskydd närmast fönstret och en kraftigare, exempelvis en mörkläggande gardin närmast rummet.

Gardinstång.jpgFoto: Gotain

Nu får skenan konkurrens av den mer traditionella gardinhängningen på stång, hetast nu är svarta metallstänger med svarta ringar. Kombinera dessa med en gardin i grövre oblekt linne för den ultimata rustika looken, eller varför inte sammet för en mer exklusiv och elegant känsla?

Lovisa Häger som driver gardintillverkaren Gotain, tipsar om att samma funktionella resultat som gardinskenor medför kan uppnås med gardinstänger om de monteras direkt under tak:

För hotell-looken så har vi länge sett fokus på minimalistiska gardinskenor, men vi på Gotain både trendspanar och vill slå ett slag för den svarta gardinstången även för denna look. Du får enkelt till den genom att välja svarta gardinstänger med dubbelfäste, och det blir ett direkt blickfång i varje sovrum. 

Gardiner eller draperier – flera funktionsområden

Gardiner har fler användningsområden än runt fönster. En gardinlängd kan användas som rumsavdelare eller vid en dörröppning där innerdörr saknas för att gränsa av rummen. Detta skapar en mjukare känsla och ramar in rummet.

TV.jpgFoto: Gotain

Visst kan hemelektronik vara fult och skrymmande? Dölj din teve med en gardin när den inte används. Ett draperi kan monteras på vägg framför teven och lätt dras för när du inte tittar på teven.

Använd textiler och mattor för att minska kallras och hålla värmen

Vi står inför en vinter med höga elpriser och många vill försöka sänka värmen inomhus för att spara eller konsumera mindre el. Det finns specialutformade textiler som minskar kallras och energiförbrukning. Många gånger kan det räcka att byta skira, tunna gardiner mot kraftigare textilier som sammet eller fodrade gardinlängder. 

Luxaflex.jpgFoto: Luxaflex

Andra lösningar för att hålla värmen inomhus är en dubbla plisségardiner som även den utlovar att sänka energiförbrukningen hemma genom det dubbla lagret textil med luftfickor som håller kylan ute.

Mattor som skapar rum i rummet och dämpar ljud och drag

Även mattor ger en varmare och mjukare känsla under kalla vinterkvällar. Att investera i en stor mjuk matta bidrar även det till att skapa bättre akustik och en varmare känsla hemma.

För att ytterligare öka de isolerande och ljuddämpande kvaliteterna kan en undermatta läggas till, den hindrar mattan från att flytta sig och har ljuddämpning. Bor du i öppen planlösning är det ett enkelt knep att minska ljudnivån och samtidigt skapa rum i rummet genom att rama in olika användningsområden med en generös matta.

Text: Maria Öjve, Inredning & Styling.