Stambyte bostadsrättsförening

Att inte åtgärda sina stammar i tid, genom stambyte eller relining, kan bli kostsamt i form av vattenläckor och högre försäkringspremier för föreningen.

Skicka en intresseförfrågan

Ett genomfört stambyte i er fastighet ökar trivseln väsentligt för de boende med fräschare badrum och höjer värdet på lägenheterna.

Intresseförfrågan

Hur ofta måste man göra ett stambyte?

Efter 40-50 år brukar det vara dags att göra något åt rörstammarna i huset, som vid det laget kan vara både sönderrostade och igenslammade. Det finns i stort sett två olika vägar att gå: ett fullt stambyte eller en så kallad relining.

Få saker upplevs av de boende som lika jobbiga som ett stambyte i huset, före och under själva byggtiden. Men få saker upplevs också lika glädjande och tillfredställande efteråt.

Lägenhetsinnehavarna har då fått ett helt nytt och fräscht badrum och en lägenhet som stigit i värde. Och inte minst: vetskapen att det inte kommer att ske igen under de närmaste 40-50 åren.

Hur går ett stambyte till?

Även om ordet stambyte antyder att det bara är själva rörstammarna som behöver bytas ut, kan det oftast inte ske med mindre än att riva hela badrummet. Därför är det utmärkt att bygga helt nya badrum med:

  • Nya våtskikt
  • Ny dusch eller badkarslösning
  • Nytt väggkakel och golvklinkers
  • Nytt handfat och WC (om utrymme ges)
  • Nya elstigare.

Relining eller infodring

I sällsynta fall kan ett alternativ till fullt stambyte vara att göra en så kallad infodring eller relining istället. Det innebär att man sprutar plast på insidan av de gamla rörstammarna. Det är en billigare insats och lindrigare för de boende, men innebär inte per automatik nya badrum. Dessutom är livslängden kortare på en relining än på ett regelrätt stambyte.

Varför passa på att renovera badrummen?

Gamla badrum är ofta inte byggda för nutidens bruk av dusch, bad och tvättmaskiner i badrummen. Den stora skillnaden med ett nytt modernt badrum är att det klarar en våt och fuktig miljö mycket bättre genom nya våtskikt och bättre ventilation.

Att ha gjort ett stambyte ökar trivseln väsentligt för de boende och höjer dessutom värdet på lägenheterna. Badrummen är fräschare och i bättre skick och potentiella köpare vet att de inte har ett stambyte framför sig.

Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig!

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas