Praktisk bra-att-ha-checklista vid flytt

När man flyttar är det mycket att tänka på och det är lätt att glömma bort något bland alla kartonger och pinaler. Här har vi samlat ihop en praktisk checklista från Råd & Rön, som kan vara till stor hjälp.

1. Packa

Lista allt som behöver göras. Sortera, släng och ge bort. Flyttkartonger finns att köpa, men oftast kan du låna dem gratis av flyttfirman om du anlitar en sådan. Undvik oreda genom att märka kartongerna med lappar som antyder vad de innehåller och var de ska ställas i din nya bostad.

2. Adressändra

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.  Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan

3. Ändra abonnemang

El, telefoni, bredband och TV. Vissa abonnemang ska flyttas, andra sägas upp. Lista alla företag du är kund hos, ring dem och berätta att du ska flytta och att du nu undrar om de kan erbjuda dig någon bättre tjänst på din nya adress.

4. Dags att flytta

Flyttbil finns att hyra på bensinmackar och biluthyrningsfirmor. Om du har möjlighet, anlita en flyttfirma! De tar allt ifrån några tusenlappar och uppåt, men då får du erfarna proffs och det går undan och du slipper äventyra rygg, axlar och ben. Begär offerter, kolla att firmorna följer branschpraxis. Be om ett fast pris och ett skriftligt avtal.

5. Städa

Städa själv är förstås billigast, men det kan upplevas som trist och tidskrävande. Om du har möjlighet, anlita en städfirma. Enligt en undersökning kostar det ungefär 2 500 kronor att få en trerummare städad (2021). Priset är inklusive moms och efter Rut-avdrag. Begär offert av städfirman och kontrollera vad som gäller.