7 tips till dig som flyttar hemifrån för första gången

Frihetskänslan som kommer när du flyttar hemifrån kommer även med en hel del ansvar. Vi ger dig några tänkvärda tips på vägen när du flyttar hemifrån till ditt första egna hem.


"Men hej, du flyttar ju hemifrån! Till en alldeles egen bostad."

Ska du flytta till din första egna bostad? Grattis! Kanske kommer inte allt vara perfekt och på sin plats på ett bra tag när du flyttat in. Skittråkigt att läsa kanske du känner. Men hej, du flyttar ju hemifrån! Till en alldeles egen bostad. Bara det är stort. Rom byggdes inte över en natt, finns det ett gammalt talesätt som säger. Och någonstans ligger det någon slags sanning i det.

1. Skaffa koll på pengarna med en budget

Nu när du ska stå på egna ben måste du också börja lägga pengar på sådant du tidigare kanske inte är van vid. Sätt upp en budget som passar dig, så att du får koll på dina pengar och vad de måste räcka till. 

2. Försäkra ditt hem

Till tillträdesdagen till din bostad är ett starkt tips att se till att du har en hemförsäkring. Investera i tiden att hitta en hemförsäkring som passar dig och dina behov. Flyttar du till en bostadsrätt är det viktigt att även ha ett bostadsrättstillägg. Det är din möjlighet att få ersättning för skador på själva lägenheten som väggar och golv. En vanlig hemförsäkring täcker i princip bara lösa föremål.

3. Teckna elavtal

El är en laddad fråga. Bokstavligt talat. Och det kan ju kännas lika torrt och tråkigt som det låter. Du behöver två elavtal, ett avtal för elnätet och ett avtal för själva elen. Du har möjlighet att välja både leverantör och fast eller rörligt pris. Gör du ett aktivt val får du nästan alltid ett bättre elavtal än om du inte gör ett eget aktivt val utan att du istället får ett automatiskt avtal.

4. Fixa WiFi hemma

Känner att mobilsurf är bra, men att WiFi är bättre? Då får du se till att teckna avtal med en bredbandsleverantör. I vissa bostadsrättsföreningar och hos vissa hyresvärdar finns ett gemensamt bredbandsavtal och då kan kostnaden vara inkluderat i hyran eller avgiften, men det är ingen självklarhet. Då behöver du fixa med bredbandet själv.

5. Gör en flyttanmälan och beställ eftersändning

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du blir folkbokförd på rätt adress. Det kostar inget och är viktigt för saker som vilken skatt du betalar och din rätt till olika bidrag och förmåner. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Men vill du att din post ska eftersändas till din nya adress kan du beställa eftersändning hos Svensk Adressändring .

6. Skaffa en brandvarnare (och glöm inte att sätta upp den)

En billigare hemförsäkring får du leta bra länge efter. Se till att skaffa en brandvarnare och sätt upp den så snart du bara kan. En brandfilt kan också vara bra att ha tillhands. 

7. Skapa en lista med allt du behöver

Gör en lista på allt du behöver till ditt hem. Då får du koll på vad du behöver och hur det får plats i din budget. Det är en rätt härlig känsla att kunna bocka av grejer också! Har du inte råd att göra alla inköp till din nya bostad första månaden, kanske du får dela upp inköpen. Vilka möbler du behöver beror ju förstås på hur stor bostaden är och hur det ser ut. Ett nytt hem kostar en hel del att inreda om du köper allt nytt. Kan du tänka dig att inreda med second hand är det både betydligt billigare och en möjlighet att skapa ditt eget personliga hem. Dessutom är det ju bättre för miljön.