Fastighetsförvaltning

Låt oss ta ett helhetsansvar för allt från föreningens ekonomi och teknisk förvaltning till fastighetsdrift, energieffektivisering och ombyggnader.

Fastighetsförvaltning

Vi erbjuder hjälp med alltifrån ekonomi och teknisk förvaltning till fastighetsdrift, energieffektivisering och ombyggnader. Hela tiden med fokus på hållbarhet. Du väljer själv om du vill ha totalförvaltning, något av våra färdiga tjänstepaket eller plocka ihop ditt eget tjänstepaket. 

Få ett kostnadsförslag på de tjänster du behöver

 • Välj bland färdiga tjänstepaket
 • Eller plocka ihop exakt de tjänster du behöver
 • Vi återkommer med ett kostnadsförslag
Välj tjänster och få en offert

Replano - smart underhållsplanering

Just nu kan du prova Replano kostnadsfritt i 30 dagar.

Ta reda på mer om Replano

Våra tjänster inom fastighetsförvaltning

Hemnära tjänster med appen Mitt Boende

Mitt Boende är appen för dig som bor i en bostadsrättsförening som förvaltas av oss på Riksbyggen. Här hittar du ett ständigt växande utbud av tjänster som bidrar till ett enklare och mer digitalt boende.

 • Gör felanmälan
 • Boka gästlägenhet eller lokal
 • Hitta hantverkare eller städhjälp
 • Se månadsavier
 • Ta del av erbjudanden
 • Utdrag ur lägenhetsregistret
 • Följa energiförbrukning samt kostnad för el, värme och vatten
Det här är Mitt Boende

Få tillgång till gratis tjänster på Mitt Riksbyggen

Utöver löpande rapportering kring det som ingår i avtalet mellan oss får du:

 • Stöd för att informera och dela dokument till boende
 • Tillgång till inspiration inom hållbarhetsidéer
 • Kalenderfunktion med möjlighet att bjuda in boende
 • Dokumentlagring
 • Läroplattform med utbildningar för hela styrelsen
Det här är Mitt Riksbyggen

Replano - underhållsplanering för din bostadsrättsförening

Med Replano blir det enkelt och kostnadseffektivt att sköta underhållsplaneringen för bostadsrättsföreningen. En smart prenumerationstjänst där du själv planerar för underhåll och har full koll på kostnader, direkt från mobilen eller datorn. Självklart kan du också boka rådgivning med Riksbyggens experter.

 • Enkelt och kostnadseffektivt
 • Full kontroll
 • Planering på prenumeration
 • När som helst, var som helst
 • Rådgivning av proffs
Det här är Replano


Vad säger våra kunder?

Riksbyggen är en av landets ledande aktörer inom fastighetsförvaltning. Vi är rikstäckande och har mer än 80 års erfarenhet av att utveckla, förvalta och förbättra fastigheter.

"Vi valde Riksbyggen som totalförvaltare eftersom de inger förtroende, men de har även lång erfarenhet av att förvalta hyresfastigheter."

Boris Lennerhov, tidigare koncern-VD Gekås

Om förvaltningsuppdraget för Gekås

Från den 1 maj 2020 sköter Riksbyggen teknisk förvaltning och drift av ICA Fastigheters samtliga egen- och samägda butiksfastigheter. 

ICA Fastigheter

Om förvaltningsuppdraget för ICA

Få ett kostnadsförslag på de tjänster du behöver

 • Välj bland färdiga tjänstepaket
 • Eller plocka ihop exakt de tjänster du behöver
 • Vi återkommer med ett kostnadsförslag
Välj tjänster och få en offert

Vanliga frågor och svar om fastighetsförvaltning

Vad är fastighetsförvaltning?

Fastighetsförvaltning handlar om att sköta en fastighet så att den mår bra och fungerar. För en välfungerande fastighet är det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde.

Vad ingår i fastighetsförvaltning?

I Riksbyggen fastighetsförvaltning ryms alltifrån teknisk förvaltning och fastighetsdrift till ekonomisk förvaltning, energiförvaltning, lokalvård och ombyggnationer.

Du kan köpa de tjänster du behöver för att skapa förutsättningar för en så effektiv fastighetsförvaltning som möjligt. På Riksbyggen finns specialister inom varje område som hjälper till att öka både trivseln och husets tillstånd.

Hur fungerar fastighetsförvaltning?

För att arbeta effektivt och långsiktigt behöver vi ha en grundläggande kunskap om fastigheten. Därför behöver du ha vissa tjänster först, för att sedan kunna välja andra tjänster.

De mest grundläggande tjänsterna är ekonomisk förvaltning och teknisk förvaltning. De är grund­tjänster som ger oss en djup insikt i fastigheten, ekonomin, de tekniska installationerna, framtidsplanerna, renoveringsbehov och mycket mer. Det ger oss förutsättningar att utföra de andra tjänsterna på ett effektivt sätt, både vad gäller ekonomi och tekniska förutsättningar.

Med minst en av Teknisk­ eller Ekonomisk förvaltning som grund får vi den kunskap om din fastighet som gör att du kan välja den tredje grundtjänsten Fastighetsdrift och en mängd tilläggstjänster. På så sätt kan vi arbeta lång­ siktigt och effektivt med din fastighet.

När du har grundtjänsterna kan du välja tilläggs­tjänster inom allt från utemiljö, energi och lokalvård till trädgårdsplanering och snöröjning.

Vad kostar fastighetsförvaltning?

Många saker kan påverka priset för fastighetsförvaltning. Gäller det fastighetsförvaltning i en bostadsrättsförening har storleken på föreningen och antalet lägenheter en avgörande betydelse.

Vill du veta vad förvaltning skulle kosta för dina behov? Kontakta oss för ett kostnadsfritt förslag

En annan viktig faktor för priset på fastighetsförvaltning är hur väl underhållen fastigheten är sedan tidigare - både utemiljön och huset. Andra saker som kan påverka kostnaden är om det finns gemensamma utrymmen i fastigheten som tvättstuga och gemensamhetslokal som behöver underhållas.

Hur hög ambitionsnivå ni har på er fastighetsförvaltning och hur ofta ni vill att tillsynen sker är också faktorer som påverkar kostnaden.

Vad påverkar priset på fastighetsförvaltning?

Hör stora gräsytor till fastigheten? Gräs behöver klippas oftare än häckar, träd och stenlagda ytor. Det innebär att underhållet behöver ske oftare, och det kan innebära högre kostnader.

 • Finns det en underhållsplan sedan tidigare? Finns en underhållsplan underlättar det mycket för den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Det kostar mer om man måste skapa en ny underhållsplan från grunden.
 • Finns det utrymme för lagring av snö? När det blir dags för snöröjning är det flera saker som kan påverka priset. Finns det loftgångar och platta tak som behöver snöröjas för hand? En sak du kanske inte tänker på är att finns inget utrymme att förvara bortskottad snö på, annars kanske snön måste fraktas iväg, vilket kan bli kostsamt.
 • Är fastigheten väl underhållen? Måste något repareras eller åtgärdas för att det inte skötts på ett bra sätt tidigare kan priset på förvaltning skena iväg. Det är oftast billigare att sköta något rätt från början än att reparera det senare.
Upp