Så går det till att köpa en bostadsrätt

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Här går vi igenom steg för steg hur ett bostadsköp går till. Om du anmäler intresse hos oss får du också löpande information om vad som händer mellan att du skriver på ett avtal och tills det är dags för inflyttning.

Från avtal till inflyttning

Här kan du se alla steg från att du hittar din drömbostad och skriver på avtalet till att du kan flytta in i din nybyggda bostad.

Steg för steg när du köper en bostadsrätt av oss 

 1. Hitta din drömbostad 
  Sök bland våra bostadsrätter i hela landet

 2. Anmäl ditt intresse för en bostadsrättsförening eller lägenhet
  När du hittat en bostadsrättsförening eller lägenhet du är intresserad av att köpa gör du en intresseanmälan. Då får du löpande information om bostaden och visningar (se bostadsrättsföreningens individuella sida för anmälan). Är du intresserad av och vill köpa en redan inflyttningsklar bostadsrätt kan du ofta göra en intresseanmälan vid visningstillfället.
  Som medlem i Riksbyggen Förtur kan du se och välja nyproducerade bostäder innan de finns tillgängliga för allmänheten. Anmäl dig till Förtur.

 3. Teckna ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen
  Förhandsavtal tecknas mellan dig och bostadsrättsföreningen. Det garanterar dig som köpare att förvärva en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens stadgar och dess intygsgivna kostnadskalkyl. Innan du tecknar förhandsavtalet görs en kreditupplysning och avstämning av lånelöfte. När du erhållit ett erbjudande om köp från oss har du rätt till sju dagars betänketid. Först när förhandsavtalet är undertecknat av samtliga parter får du en faktura på förskottsbeloppet som är en del av handpenningen.

 4. Välj inredning till din nya bostad
  Om du har tecknat dig i ett tidigt skede för en bostad kan du i flera av våra bostadsrättsföreningar göra vissa inredningsval och därmed sätta din prägel på ditt nya hem. Vilka möjligheter du har att påverka beror på vilken bostadsrättsförening du köper bostad i och i vilket skede av byggprocessen du kommer in som köpare. Information om detta får du från ansvarig säljare. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med din beställning och resterande summa i samband med inflyttning. 

 5. Underteckna upplåtelseavtal och betala handpenning
  När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, skickar vi ett upplåtelseavtal till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sen skickar vi faktura på handpenning för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. 

 6. Flytta in och gör din slutbetalning
  På dagen för tillträde ska slutbetalningen för bostaden, inklusive dina tillval, och betalning av månadsavgiften vara gjorda. (Årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen). När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet får du också en Bopärm som innehåller drifts- och skötselanvisningar. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid ut information via nyhetsbrev eller ordnar en informationsträff.

 7. Besiktning och garanti
  I samband med att alla byggnadsarbeten är slutförda sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktningsman. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämning av de fel som anmälts under garantitiden och Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmannen. 

 8. Vi finns kvar och förvaltar huset
  Riksbyggen finns kvar och förvaltar alla nya bostäder och sköter all fastighetsservice, teknisk och ekonomisk förvaltning åt föreningen under fem år. Därefter bestämmer ni i bostadsrättsföreningen om ni vill byta förvaltare eller ej.