Kontroll på kontrolluppgiften när du sålt bostaden

Sista steget i processen att sälja din bostadsrätt är att deklarera. Du får underlag i form av en blankett som heter kontrolluppgift inför deklarationen från oss på Riksbyggen.

Din kontrolluppgift är ditt underlag för deklarationen

När du sålt din bostadsrätt kommer du få hem en blankett som heter kontrolluppgift eller KU55. Kontrolluppgiften är ditt underlag för deklarationen du ska göra nästkommande år.

När blir det aktuellt?

Vi skickar ut kontrolluppgiften i januari månad året efter du sålt din bostad. För dig som är ansluten till den digitala brevlådan Kivra skickas kontrolluppgiften dit. Har du inte Kivra skickas i stället kontrolluppgiften till din folkbokföringsadress.

Det här står i din kontrolluppgift

  • Kapitaltillskott
  • Förvärvspris
  • Överlåtelsepris
  • Inre reparationsfond

Kapitaltillskott

Av din månadsavgift går en del av pengarna till att betala av bostadsrättsföreningens lån. Detta kallas för kapitaltillskott och står med på din kontrolluppgift. Kapitaltillskottet drar du av i deklarationen från din eventuella vinstskatt.

Förvärvspris och överlåtelsepris 

Förvärvspris är den summa du köpte din bostadsrätt för medan överlåtelsepris är den summa du sålde din bostadsrätt för.

Inre reparationsfond

Inre reparationsfond är avdragsgillt på din eventuella vinstskatt. Alla föreningar har inte längre en reparationsfond och därför kan denna ruta vara tom på din kontrolluppgift.