Relining för bostadsrättsföreningar

Relining är en kostnadseffektiv och smidig metod för att förlänga livslängden på avloppsstammar. Med relining förnyar du dina befintliga rör, i stället för att ersätta dem helt som i ett stambyte. Det är en snabbare och mindre omfattande process än den för stambyte och ett bra alternativ för att fräscha upp avloppsstammarna. Valet mellan relining och stambyte beror på de specifika förhållandena och behoven i varje fastighet.

Skicka intresseförfrågan

Är det dags att förnya avloppsrören i din brf? Med Riksbyggen får ni ett fast pris och fem års garanti.

Intresseförfrågan

Utredning

Riksbyggen genomför en utredning där man bedömer skicket på avloppsrör,  kall- och varmvattenrör, badrum och övriga installationer för att kunna rekommendera om föreningen kan använda reliningmetoden eller behöver genomföra ett stambyte. 

relining.jpg

Vad är relining?

Relining är en metod för att renovera och förnya avloppsrör utan att behöva genomföra ett omfattande stambyte. I stället för att byta ut rören mot helt nya, fodrar man de befintliga rören så att de får ett hållbart nytt skikt (nytt plaströr i röret). Har fastigheten återkommande problem med läckage på vattenrör (de rör som leder vatten till exempelvis dusch och tvättställ) så hjälper inte relining, då behövs sannolikt ett komplett stambyte.

Så går det till

Relining är en metod som är användbar när avloppsrören är slitna, igensatta eller har mindre skador.

Den metod för relining som Riksbyggen genomför är strumpinfodring. Med strumpmetoden blåses en specialstrumpa in i röret med hjälp av högtrycksluft. Strumpan har ett skyddande material som fäster mot rörväggarna. På så sätt skapas ett “nytt” plaströr inuti det befintliga, en väldigt effektiv metod för att förnya avloppssystemet. 

Fördelarna med relining

Det finns flera fördelar med att göra en relining. Dels är det ett mindre omfattande projekt jämfört med ett stambyte, och det går också avsevärt mycket snabbare att utföra, vilket minskar besväret för de boende och håller ner kostnaderna.

Nackdelen med relining jämfört med ett stambyte är att livslängden är kortare, och att relining bara åtgärdar avloppsrören, inte vattenrören.  Om avloppsrören är i väldigt dåligt skick kan relining inte utföras, då behöver de istället helt bytas ut med ett stambyte. 

Hur länge håller relining? 

Hållbarheten för relining varierar, men vanligen beräknas renoveringen att hålla i minst 20 år. Vid fastigheter som är äldre än 30 år bör man göra regelbundna kontroller av avloppsstammar samt badrummen i fastigheten.

När ska man inte relina?

Om avloppsrören är i väldigt dåligt skick kan relining inte utföras, då behöver de istället helt bytas ut med ett stambyte. 

Hur lång tid tar relining?

Relining kräver oftast bara ett besök av hantverkare i lägenheten, under reliningens torktid (cirka en vecka) får man inte spola vatten i avloppet.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas