Downsizing - 5 tips när du flyttar från större till mindre

När du flyttar från större till mindre finns det en sak som inte går att komma ifrån: allt kommer inte rymmas i den nya bostaden.


"Där borta någonstans kan du ana en enklare vardag i ditt nya hem."

Har du bestämt dig för att flytta till något mindre, men nu står du där med möbler, porslin och inredning som skulle få din nya bostad att framstå som ett magasin? Där borta någonstans kan du ana en enklare vardag i ditt nya hem. Även om vägen dit just nu kantas av ett smärre prylberg som ska få plats på en betydligt mindre yta. Det kan ju såklart kännas stort och tungt, men är fullt görbart.

1. Mät möbler och bostad 

Flyttar du till en mindre bostad blir det lätt panikartat när du inser att möblerna är för många och att en del av dem kanske inte ens passar i den nya bostaden. Även om du försöker skala ner möblerna till ett minimum kan det ju ändå vara så att de inte passar in i den nya lägenheten. Mycket handlar om planering. Mät ytorna i den nya bostaden för att se vilka möbler som passar. Möblerna och sakerna som inte får följa med dig kan du lämna till en auktionsfirma, ge bort, magasinera eller sälja.

2. Lista dina viktigaste prylar

Behåll det du älskar! Eller ja, vissa saker kanske du helt enkelt måste ha med dig utan att du för den sakens skull älskar det. Men det är en bra tankelek att ta med dig. Älskar jag den här prylen? Försök att inte plocka med för mycket in i den nya bostaden. Det är viktigt att se till att det finns fria ytor och ljus i en mindre bostad. Ibland är det lättare sagt än gjort. Och om det kan vara till hjälp i någon stund av tvivel, upplever många i slutänden att det är befriande att bli av med saker. Ett tips är att lista de föremål som är viktigast för dig. Sakerna som ger dig energi eller harmoni. Är du gift eller sambo gör ni givetvis listan ihop. Kanske är det nu det är dags att verkligen låta finservisen få ta plats även i vardagen, när konkurrensen om skåputrymme hårdnar.

3. Ordning och reda

Sen är det ordning och reda som gäller och var sak på sin plats. Det finns olika sätt att skapa ordning och reda, beroende på boendets förutsättningar. Kanske behöver du titta på smarta förvaringslösningar där du utnyttjar varje vrå till max.

4. Byt ut möblerna allt eftersom

Passar ingenting riktigt bra eller vet du inte alls hur du vill ha det? Då kanske du får bo in dig en aning och byta ut möblerna allt eftersom. För det är ingen självklarhet att kunna byta ut ett helt möblemang i en handvändning. Och har du den möjligheten vill vi slå ett slag för second hand.

5. Hyr ett förråd 

Har du rensat in i oändligheten och ändå står där med för mycket prylar? Eller är det så att du kanske har en älskad möbel som är för stor för den nya bostaden. Då kan du faktiskt hyra ett förråd. Om det inte finns ett förråd som hör till din nya bostad som räcker till. I regel behöver du ett förråd som är en tiondel av din bostadsyta, om du tänker magasinera allt ditt bohag.