Belysning i hemmet

Att belysa ett hem på rätt sätt handlar egentligen om vilken känsla man vill skapa. Ett bra ljussatt rum har oftast fem till tio ljuspunkter per rum. Naturligtvis är det inte bara antal ljuspunkter som påverkar, även karaktären och egenskapen på belysningen är viktig.

Bild: Mio

Allmänbelysning

Bästa effekten nås när allmänbelysningen blandas upp med olika typer av ljuspunkter till exempel golvlampor, fönsterlampor och riktade spotlights. Allmänbelysningen är kanske det svåraste att lösa, och där har vi många olika viljor och behov i familjen. Ett riktmärke för att lysa upp ett mellanstort rum brukar vara att en 60W glödlampa är tillräcklig, och ger en styrka på cirka 800 Lumen samt en färgtemperatur på 2700 Kelvin.

Dekorationsbelysning

Om du vill ha en skön dekorationsbelysning som ger en varm och mysig stämning passar det bra med bords- och/eller fönsterlampor som ger en diffus ljuspunkt. Lumen ligger då på 70-150, vilket är väldigt svagt och 2100-2500 Kelvin som ger ett varmgult sken. Glöm inte bort att stearinljus och värmeljus också ger ett mysigt sken. 

Bild: Granit

Arbetsbelysning

Under det här året har många av oss skapat ett hemmakontor och det är viktigt att ha rätt belysning när du arbetar. Ett klart och ordentligt ljusflöde är vad som behövs för att ge en god arbetsbelysning. Det vita/kalla ljuset gör det lättare för ögat att behålla fokus. Här behöver du en bra arbetslampa som ger ett sken på 3300-4500 Kelvin för bästa resultat.

Bild: Ikea

Trender och tips

Som för resterande inredning är hållbara material även trendigt för lampor. Vi ser naturmaterial, rotting och flätade lampor. En lampa som gjort comeback är trendig nu är rislampan.

Mässing är fortfarande en metall som syns i hemmet, även bland lampor. Svarta lampor eller svarta detaljer på lampor skapar en stilren och tidlös känsla.

Bild: Ikea

Kvadratsmart belysning

Har du ont om plats för golvlampor och svårt att hänga lampor i taket så rekommenderar vi att skruva fast lampan på väggen. Riktigt snyggt och skönt att den sitter där. Det är trendigt i sig och även ett bra tips för er som har gott om plats. Gärna en belysning på lång arm som går att justera och vrida.