Träffa Jasna Brockert - ordningskonsult

Att organisera sitt hem har flera fördelar – du får ett mer lättstädat hem, färre prylar ger mer utrymme och ett lugnt harmoniskt hem. Jasna Brockert, arbetar som ordningskonsult och hjälper privatpersoner att sortera, organisera och strukturera upp sina hem.

Jasna Brockert, ordningskonsult på Organized by Jasna, hennes arbete kan följas på instagram

Hur kom det sig att du blev ordningskonsult?
-Att ha ordning omkring mig sitter i mitt DNA och har följt mig genom livet i olika former. Genom ett japanskt Ikigai (fallenhet, talang) test  förstod jag att det inte bara var min passion utan även min talang. Sedan dess har jag startat eget företag och nischat mig främst mot privatpersoner som vid första anblick redan har ett ordnat hem men som vill ha det där lilla extra.

Jag är noga med att förvaringen jag väljer på insidan ska harmonisera med utsidan. Utöver det estetiska är grunden i mitt jobb att hitta en fungerande struktur och ett system som ska hålla över tid och för alla i hushållet. Jag skapar helt enkelt förutsättningar till ett lugnt och harmoniskt hem genom att tilldela var sak en lämplig plats i hemmet. Det ska vara enkelt att plocka undan och hålla ordning. En ordningskonsult kan, förutom själva rensandet och organiseringen, hjälpa dig skapa system som blir enkla att följa så man kan upprätthålla ordningen själv även framöver. 

Hur kan man påverkas positivt av ordning i hemmet?
-Problemet med oordning är oftast att man har ohanterligt många saker och att prylarna börjar äga dig. Inte tvärtemot. Reflektera över hur många tex bäddset som är rimligt i just ditt hem? Använder du alla sju slevar i köket? Dagens boende är ofta dyra kvadratmeter. Vad vill man fylla dem med egentligen? Saker som inte används och är i vägen eller en känsla av lätthet som även sprider sig in i själen?

 • Tilldela varje sak en plats vilket gör det enklare för alla i hushållet att hitta. När alla vet var varje sak ”bor” blir det enklare att ställa tillbaka det man använt så nästa person hittar. Detta minskar irritation och bråk i hemmet.
 • Gör en inventering av dina saker så ser du exakt vad du har och på så sätt undviker du att köpa saker du redan äger. Pengarna kan istället gå till roligare aktiviteter än shopping vilket gynnar alla i familjen.
 • Med färre saker går det snabbare att tex hitta det man söker och stressen kan minimeras när man slipper leta efter saker hela tiden. 
 • Ett rörigt hem pockar på ens uppmärksamhet på ett negativt sätt vilket många inte är medvetna om. Forskning visar att en ordnad, lugn miljö har positiv inverkan på välmåendet.

Vad kan man vinna på att organisera sitt hem eller anlita en ordningskonsult?
Det finns goda synergieffekter med att organisera sitt hem. Inte nog med att du trivs bättre i ditt hem så bidrar du dessutom till en hållbarare framtid då dina utrensade saker kan få ett längre liv om du skänker till välgörenhet eller säljer dem. Vilket i sin tur kan leda till en minskning av nyproduktion av saker. Win-win!

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det är tillfredsställelsen när jag börjar nysta upp i kaoset. Det är nåt terapeutiskt i det. Och självklart kunders tacksamhet över att jag hjälpt dem med något som de själva inte klarat av eller orkat göra!

"Dagens boende är ofta dyra kvadratmeter. Vad vill man fylla dem med egentligen?"

Smart lådförvaring av tröjor i garderoben - vertikal lådavdelare som gör det enklare att överblicka kläderna. Denna smarta förvaringslösning (bilden nedan) och korgar i metall för överskådlig förvaring i skåp och skafferi finns att köpa på Granit,

Jasnas bästa ordningstips för hemmet:

 • Rensa ofta så slipper du ”den stora rensardagen” när allt ska göras på några timmar och man dippar mitt i kaoset och hemmet ser värre ut än innan man började.
 • Ha en realistisk plan för ”skänk/säljhögar”. Hitta det sätt som löser ditt problem snabbast och enklast och gör därefter samma varje gång!
 • Skapa en överblick hur mycket du äger av allt genom att samla ”lika med lika”. På så sätt gör du medvetnare köp och minskar onödiga dubbletter eller till och med tripletter.
 • Tilldela varje sak i hemmets gemensamma utrymmen en plats och informera övriga familjemedlemmar om platsen.
 • Rotera sommar/vinterkläderna. Inför vår/sommarperioden kan vinterjackor, skor, vantar mm vänta i källaren om man har ont om utrymme i hemmet. Alla årstider framme samtidigt kan bli trångt och rörigt.
 • Låda i låda. Avgränsa större förvaringslådor med mindre så allt inte blandas.
 • Belasta inte andra med potentiellt dammsamlande gåvor. Ge bort nåt ät/drickbart eller en upplevelse istället.
 • Quickfixtips för snabb ordning = bädda sängen!


Ordning och reda i Jasnas skafferi, var sak har sin plats.