Skapa en prylhylla

Sätt upp en prylhylla i bostadsrättsföreningen och förläng livslängden på saker som grannarna har tröttnat på.  Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13, som utsågs till Årets Hållbarhetsförening 2022 av Riksbyggen, berättar om deras Miljöhylla och delar med sig av tips för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har under en längre tid arbetat aktivt med hållbarhet. Det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst för miljön och vad som ska prioriteras när man behöver göra sig av med saker, men EU:s direktiv Avfallstrappan var till stor hjälp för Brf Borlängehus 13:

-I det här arbetet var avfallstrappans fem steg en avgörande faktor för förståelse av hur vi kan arbeta med avfall på ett systematiskt sätt och ”förädla” vårt avfall, säger Bernt Sjödin, ordförande i Borlängehus 13.

Fokus på återanvändning resulterade i prylhylla

Under 2023 har föreningen i första hand arbetat med att öka fokus på steg 4 – Återanvändning.

- I och med den förbättring som har skett i föreningens avfallssortering är den naturliga fortsättningen att börja se på steg 4 – Återanvändning. Sedan start med avfallssortering har vi haft ett kärl för hela och rena kläder som lämnas till Erikshjälpen, berättar Bernt Sjödin.

Nästa steg ledde till att föreningen avsatte utrymme i soprummet till en prylhylla där medlemmarna kan lämna saker de tröttnat på men som andra kan ha användning för. Prylhyllan kallas Miljöhyllan och här samlas allt från garn, böcker, tidningar, porslin och hushållselektronik till prydnadssaker. Här finns även en låda för insamling av glasögon som föreningen lämnar till välgörenhet.

Viktigt med långsiktighet och delaktighet 

Föreningen informerade de boende både skriftligen och vid evenemang som grillfester för att sprida kunskap och skapa engagemang kring Miljöhyllan. Man har även utsett en ansvarig för Miljöhyllan som dokumenterar förändringar genom att fota hyllan regelbundet.Grundregeln är att sakerna får ligga två veckor, därefter skänks de vidare. En hel del fynd har gjorts i Miljöhyllan av de boende:

- För egen del en TV som jag kunnat lämna till ett barnbarn. Jag har också hört om champagneglas och intressanta tidningar, berättar Bernt.

För att etablera ett annat sätt att tänka kring hållbarhet och återvinning bland boende krävs långsiktighet och tålamod, menar Bernt.

-Det finns en tydlig utmaning genom att den här åtgärden kräver ett annat tänkande och beteende. Arbetet har pågått några månader och det går långsamt med framsteg. Vi tror att det är nödvändigt med en långsiktig inriktning i det här fallet och att ha uthållighet, avslutar Bernt.