Blanda kantiga och runda former

Genom att blanda former på möbler och inredningsdetaljer så upplevs rummet mjukare, mer levande och harmoniskt. Att lyckas med inredningen är ett vågspel, hitta den rätta avvägningen av olika former och skapa en välbalanserad och behaglig helhet

Många rum kan upplevas kantiga och kan upplevas som hårda i utformningen. Genom att laborera med olika former och linjer i inredningen kan ett rum som upplevs kantigt och rektangulärt få ett helt annat uttryck. Här får du tips om vilka knep du kan använda för att skapa en mjukare estetisk känsla i ett hårt och kantigt rum, både i större möbler eller mindre detaljer.

Väg upp raka linjer med runda former

Genom att blanda formerna på möbler och inredningsdetaljer kan en mjukare känsla uppnås. Här har ett soffbord med rund bordsskiva och ett kantigt underrede kopplats ihop med ett mindre sidobord som har samma form. För att ytterligare skapa kontraster mot lägenhetens räta linjer i dörröppningar och fönster samt mot den rektangulära soffan har man valt att ytterligare addera en stor rund lampa och en organiskt formad fotpuff.

vardagsrumruntsoffbord.jpg
Notera blandningen av former i möbler och inredning - allt från soffbord till vaser och ljuslyktor.

Balansera formerna och påverka uppfattningen av rummet

Balansera upp möbleringen och detaljerna genom att tänka på att ha en blandning av former - rektangulärt, kvadratiskt. runt, ovalt och organiskt.

En rak kantig soffa mår bra av att paras ihop med ett runt soffbord, ett rektangulärt eller kvadratiskt soffbord gör intrycket hårt och kantigt. På samma sätt bör raka och räta linjer adderas där majoriteten av möblerna är rundade.

För stoppade möbler är det främst armstöd och ryggstöd som påverkar upplevelsen - en fåtölj som står fritt i rummet ger en öppen känsla om den har en något rundad rygg. En helt rak rygg ger en tydligare avgränsning. Så beroende på vilken effekt man vill uppnå är detta en detalj värd att ha i åtanke. Möblernas former kan också användas för att skapa gångstråk i hemmet, öppna upp en yta eller avgränsa en yta.

Matbord - ett rektangulärt matbord kan ”rundas” av och mjukas upp genom att ha stolar med rundad stolsrygg, som med böjträstolarna på bilden nedan.

blobid0.jpg

Bordslampan på piedestalen i bakgrunden har en organiskt mjuk form vilket skapar en skön kontrast mot piedestalen. Ännu större förändring uppnås genom att använda ett runt matbord i kök som ofta är rektangulärt utformade.

Sovrum - olika former kan användas i sovrummet där en rektangulär sänggavel möter upp en bordslampa som har en rund lampfot, ett skrivbord med oval skrivbordsskiva och en stol med rund stolsits.

sovrumarbetsplats.jpg

Mattor - Lek med former på mattor, en oval eller rund matta kan ge ett kantigt rum en ny inramning. Räta vinklar och hårda hörn lättas upp och rummet får en omfamnande känsla. I mattor kan även strukturen påverka känslan, en matta med öglor eller ”loops” ger en mjukare känsla än en slätvävd matta.

Dekoration - Skapa stilleben med hjälp av olika former - bygg upp stillebenet på en bricka eller en boktrave, rund eller kvadratisk. Är brickan rund adderar du detaljer med kantiga former och har du en kvadratiskt bricka gör du det motsatta - skapa stillebenet med övervägande runda former för att skapa kontrast och harmoni.

Det handlar om att skapa dynamik med räta och runda former, i vissa fall räcker det med att addera något rundat på väggen som kontrasterar. Tavlor och speglar kan vara annat än kvadratiska, även här kan en rundad linje eller form smygas in, en rund eller organiskt formad spegel eller ett motiv med mjuka rundande linjer i en tavla bidrar även det till en mjukare känsla.