Inred och odla på balkongen - balkonginspiration

I takt med att ljuset återvänder och de första krokusarna tittar upp ökar också längtan till uteliv. Har du en balkong eller altan så går den att inredas med flera funktioner för återhämtning, odling och  matplats. Så inreder du balkongen.

Balkongen är ett värdefullt extrarum under varma månader, balkongen är den perfekta samlingsplatsen för socialt häng, middag med kompisarna, fika med bokklubben eller frukost med familjen. En sommarkväll på balkongen efter jobbet eller studierna fyller energinivåerna och ger välbehövlig utevistelse. Här får du tips som hjälper dig att inreda balkongen. 

B0087297-Redigera__(modified) (1).jpg

Tänk ytsmart

Många balkonger är mellan 6 – 8 kvadratmeter och på den ytan finns goda förutsättningar att möblera för flera funktioner. Genom att möblera med en utesoffa som har en sitthöjd som motsvarar en matplatsstol (ca 44-45 cm) finns möjlighet till att ha både matplats och en soffa att ligga och läsa tidningen på en solig söndagsmorgon. Lägg till ett utebord med utfällbar klaff som kan varieras beroende på hur många gäster du har.  Att välja möbler som går att fälla ihop och har flexibel användning optimerar balkongens användningsområden.

Allt från solbad till middag går att fixa med ytsmarta lösningar. Kanske finns möjlighet att spänna upp en hängmatta som kan vikas undan när du får gäster?

A7DF9DD3-64DE-431B-9DE0-49C0574909AF - kopia (2)_EPI Herobild 1920x1080.jpg

Smarta krukor som också fungerar som sittplatser eller extrabord i ett byggbart system från BEDD.
Foto: BEDD

Uppdatera och återbruka


Tänk på att ta till vara det du har när du inreder din balkong. Det är inte alltid nödvändigt att köpa nya balkongmöbler för att uppdatera inredningen. Ta tillvara det som finns genom att måla om utemöbler i trä, på annonssajter och auktioner finns trämöbler som slumpas bort på grund av ytslitage, men som går att rädda med enkla medel. Använd utomhusfärg eller olja som står emot regn och rusk så får möblerna nytt liv. Ge balkongmöblerna lite färg och kärlek så håller de längre.

Även slitna textilier i exempelvis däckstolar går lätt att byta ut, sy en ny sits själv genom att använda den befintliga sitsen som mall.

9E70B0E3-50F4-4A46-A6A0-DE287F764D35 - kopia (2)_(modified).jpg

Måla om möbler och detaljer, använd färg för utomhusbruk, här har Happy Homes Lycke utomhusfärg använts. Foto: Happy Homes Lycke

Odla på begränsad yta

Även om ytan är begränsad så finns möjligheter att både odla grönsaker på balkongen och få plats med möbler för skönt utehäng. Utnyttja väggar och tak på balkongen för att frigöra golvytan. En lösning är att odla vertikalt, det finns smarta lösningar i form av krukor i modulsystem för vertikalodling.

gardena(modified).jpg

Nature Up vertikalodlingssystem från Gardena. Foto: Gardena

Genom att bygga på höjden så kan du klä en hel vägg i örter, sallad, gröna blad, jordgubbar och tomater. Viktigt är att tänka på dränering och att ställningen är fastmonterad. Denna lösning är inte bara ekonomisk och rolig utan också estetisk - grönskande väggar på balkongen skapar en ombonad känsla av trädgård. Plocka grönt från väggen och lägg direkt på elgrillen.

Weber Lumin 03_(modified).jpg

Plocka fram elgrillen, kompakt och snygg från Weber. Foto: Weber

Ta tillvara rester från köket som roten från romansallad, purjolöken eller basilikan och stick ned i jorden. Odla mer från det du köper i butiken | Riksbyggen 

Skulle man vara bortrest under en period finns microbevattningssystem som passar balkongodlaren. Det finns olika lösningar allt från det enkla med uppochnedvända petflaskor med vatten och droppmunstycke till bevattningssystem som kan byggas ut och fungerar för både mindre och större balkonger, en del går att använda utan vattenkran och kan styras via datorn. Smart och enkelt. 

MicroDrip 01_EPI Herobild 1920x1080 (1).jpg

Hjälp med vattningen under semestern? Micro-drip från Gardena. Foto: Gardena

Maxa myset – inred med detaljer

Inred ute med samma tänk som du inreder inomhus. Addera mycket kuddar och plädar, lägg en matta för utomhusbruk på golvet för en extra inredd och ombonad känsla. Ta ut svängarna med mönster och färger som matchar sommarkänslan.

Chhatwal & Jonsson Outdoor_0127b_EPI Herobild 1920x1080 (1).jpg

Addera kuddar för extra inred känsla ute - vackra mönster från Chhatwal & Jonsson. Foto: Chhatwal & Jonsson.

Tänk på belysningen - lägg gärna till ljuspunkter som ger en varm känsla i sommarkvällen. Utomhusbelysning finns i många olika former och färger. Välj den som passar din stil bäst. Om lampan är uppladdningsbar med solceller är det ett extra plus som inte gör ljuset till en kostbar affär.  Har du en balkong i sydväst? Glöm inte solskydd i form av ett parasoll. 

20BD5AE0-21CD-4051-A0E4-E49004F067A3 - kopia (2)_EPI Herobild 1920x1080.jpg

Vacker belysning som också är en dekoration från Globen Lighting.  Foto: Globen Lighting