Odla mer från det du köper i butiken

Ta tillvara på stumpar och rester från det du köper i butiken och odla din egen mat. Du kanske inte kan täcka hela ditt behov på det här sättet, men det är ett roligt sätt att prova på att bli lite självförsörjande!

Odla skotten från basilikan

Basilika är en av dessa. Du kan ta skott från basilikaplantan du har köpt. det vill säga en gren som har cirka sex blad. eller tre bladpare Plocka bort de nedersta bladen så du får en lång stjälk med två blad i toppen. Sått den sedan i ett glas med vatten i ett sotigt fönster tills den slår rötter och plantera sedan om i en kruka med jord. Du kan också ta en stickling med rötter direkt från basilikaptantan du köpt och plantera i en ny kruka.

Ta tillvara änden på purjolöken

Ett annat tips är purjolök, som då enkelt kan spara änden med rötterna på, cirka fem centimeten Ställ den sedan i ett glas med vatten, lagom så det täcker rötterna, och se hur purjolöken börjar växa upp på nytt. Du kan låta den växa kvar i glaset ellerflytta den till en kruka med jord. Oavsett kommer det ta några veckor innan du har en ny purjolök du kän skörda;

Låt romansallaten få nytt liv

Romansaltad fungerar på samma Sått som purjolök. Genom att hett enkelt ställa den i vatten i ett ljust fönster kan du få den att börja växa på nytt. och du kan få hett nya färska salladsblad att använda utan att behöva köpa mer. Romansaltaden kommer vara färdig att äta redan efter någon vecka, men bladen kommer vara mindre än när du köpte salladen j butiken. Väntar du längre riskerar dock bladen att bli beska.