Odla mer från det du köper i butiken

Ta tillvara på stumpar och rester från det du köper i butiken och odla din egen mat. Du kanske inte kan täcka hela ditt behov på det här sättet, men det är ett roligt sätt att prova på att bli lite självförsörjande!

Odla skotten från basilikan

Basilika är en av dessa. Du kan ta skott från basilikaplantan du har köpt. Det vill säga en gren som har cirka sex blad eller tre bladpar. Plocka bort de nedersta bladen så du får en lång stjälk med två blad i toppen. Sätt den i ett glas med vatten i ett soligt fönster tills den slår rötter och plantera i en kruka med jord. Du kan också ta en stickling med rötter direkt från basilikaplantan du köpt och plantera i en ny kruka.

Ta tillvara änden på purjolöken

Ett annat tips är purjolök, som du enkelt kan spara änden med rötterna på, cirka fem centimetern. Ställ den sedan i ett glas med vatten, precis så det täcker rötterna, och se hur purjolöken börjar växa upp på nytt. Du kan låta den växa kvar i glaset eller flytta den till en kruka med jord. Oavsett tar det några veckor innan du har en ny purjolök du kan skörda.

Låt romansallaten få nytt liv

Romansallad fungerar på samma sätt som purjolök. Genom att helt enkelt ställa den i vatten i ett ljust fönster kan du få den att börja växa på nytt. Du kan få helt nya färska salladsblad att använda utan att behöva köpa mer. Romansalladen är färdig att äta redan efter någon vecka, men bladen blir mindre än när du köpte salladen j butiken. Väntar du längre riskerar bladen att bli beska.