Förbered balkongen för vår och sommar

Så snart solen börjar värma och marken är fri från snö kan du börja förbereda balkongen för kommande säsong. Städa, fräscha upp och plantera ut blommor och grönt.

Fixa och fräscha upp

Efter en lång kall och blöt vinter behöver de flesta utomhusutrymmen en rengörning och uppfräschning:

  • Dammsug eller sopa balkonggolvet
  • Torka av golv och balkongräcke
  • Behandla ytor vid behov


Har du trätrall kan den må bra av en rejäl rengörning för att få bort eventuell algpåväxt eller damm och sot från avgaser och sandning. När du väljer rengörningsprodukt är det bra att tänka på att inte använda en produkt som är skadlig för miljön. Hederlig grönsåpa fungerar alldeles utmärkt. Skrubba rent med rotborste och ytbehandla trallen med såpa så står den sig bättre mot smuts och håller längre. Även utemöblerna kan behöva en tvätt och ibland en ytbehandling. 

Glöm inte att om du skurar på balkongen kan smutsvatten rinna ned till balkongen under, så passa på att varna din granne innan du påbörjar städningen.

Skapa mys på balkongen

När rengöring och underhåll är avklarat kommer det roliga. Skapa mys och ombonad känsla på balkongen, även om vädret inte tillåter några långsittningar på balkongen än. Det ger en härlig känsla att titta ut på en dekorerad balkong. Dekorera med utelampor och ledljus i lyktor av olika former. Belysning bidrar till att ytan känns större och skapar trygghet och trevnad. 

Belysning är mysigt i mörkret - med enkla medel skapar du en ombonad känsla på balkongen även innan värmen kommer.

Brf Arken_balkong-6144x3840_PowerPoint Startsida stående 389x667.jpg
Små enkla knep - gruppera lyktor med batteridrivna ljus.

Plantera växter som klarar kyliga nätter

Nu är det dags att börja plantera, vissa blommor är så tåliga att de går att plantera i balkonglådan tidigt, flera av dem är färdigdrivna lökväxter i kruka. Efter en kylig natt kanske de slokar lite men de rätar på sig när det blir varmare och ljusare under dagen. En del blommor klarar till och med lättare frost. Tänk på att ta in blommor som inte står sig i kylan under frostnätterna eller täck över med markduk över natten.

Riksbyggen_Ribbhusen_200818_18_EPI Herobild 1920x1080.jpg

Skapa gärna en grupp genom att plantera flera olika vårlökar och vintergrönt i en eller två stora krukor. Med några större krukor skapas en lugnare känsla än med flera små. 

Planterar du vårlökar? Gräv upp och spara till nästa år så får du långsiktig utväxling för blomsterprakten.

Några tidiga blommor som klarar nollgradigt eller strax därunder är:

  • penséer
  • primula
  • bellis
  • hyacint
  • krokus
  • påsklilja
  • ranunkel