Möblera smart i compact living

Att bo i compact living, eller ytsmart som det också kallas, kräver en del fantasi och smarta och flexibla lösningar.

Bild från Riksbyggens projekt Brf Cykelverkstaden 

Sängen

Denna möbel tar mycket plats men du kan däremot vara kreativ i hur du väljer att använda din säng. Om du vill åt mer golvyta kan du bygga sängen på höjden och skapa ett mysigt sovloft. Beroende på hur högt i tak du har kan du sedan placera andra möbler under loftet. Ex byråer eller bokhyllor, kanske en soffa eller varför inte en matplats?

Väljer du att ha kvar sängen på golvet kan du skapa förvaringsutrymmen under sängen. Det finns smarta lådor på hjul med vikbara lock som du enkelt rullar fram när du behöver ta fram något. Ett tips är att förvara saker under sängen som du inte använder dagligen t.ex. lakan och handdukar eller verktyg, sladdar och andra prylar som du ändå inte vill ha liggandes framme. Om din säng är för låg för att ha lådor under kan du enkelt byta till högre sängben. Är du ambitiös kan du även bygga in sängen med ett lådsystem.

Bild från Riksbyggens projekt Brf Framsidan.

Jobba med väggarna

Ett smart sätt att maximera förvaringsutrymmen är att sätta upp hyllor högt upp på väggarna. T.ex. kan du sätta upp en hylla ovanför en dörr. Där kan du ställa böcker, vaser eller andra prylar som du tycker är fina och skapar en ombonad känsla i hemmet. 

Multifunktionella möbler

Det finns flera smarta möbler på marknaden som till exempel soffbord, sängbord och sittpuffar där du kan förvara saker i. Ändras antal boende i hemmet från vecka till vecka kan det även vara bra att ha uppfällbara stolar som du exempelvis kan hänga på väggen eller lägga under sängen eller soffan när de inte används. Eller varför inte skaffa en kökssoffa – med förvaring så klart. Att omvandla en soffa till en säng på kvällen är kanske den mest klassiska compact living lösningen.

Skärmväggar är ett bra sätt att dela av utrymmen och skapa plats för fler rum och aktiviteter på ett relativt enkelt sätt. Att möblerna har hjul är också ett plus då de kan lätt kan flyttas på vid behov.

Bild från boken "Förvara smart - organisera ditt hem". Fotograf Ulf Huett

Säsongsförvaring

Det som inte är i säsong ska förvaras på vinden eller i källaren. Gärna förpackade i utrymmeseffektiva vakuumpåsar så sparar man extra plats. Då kan den förvaring som finns i hemmet nyttjas till det man verkligen behöver förvara hemma, det vill säga det man använder frekvent. Läs mer om hur du säsongsförvarar här!

Tips!

Ljusa och svala färger samt speglar och många ljuskällor får ett rum att kännas större och luftigare! Här kan du läsa om hur du inreder med rätt belysning.