Öppen planlösning - fördelar, utmaningar och inredningstips

Öppen planlösning har många fördelar, ökad känsla av rymd och ljus samt förutsättningar för socialt umgänge är några av dem. Vad är fördelarna med öppen planlösning och hur möblerar man för bästa känsla och funktion? Passar öppen planlösning för dig och din familj eller är en mer traditionell planlösning bättre för er?

Ljusinsläpp och sammanhang, fria siktlinjer och ökad social samvaro, Brf Björkstigen

Fördelarna med öppen planlösning är många men det finns också utmaningar. Om den öppna planlösningen fungerar för dig är beroende på vilka behov du har, vilka vanor du eller din familj har och hur ni vill använda sina rum. 

Öppen planlösning är positivt för den social interaktionen och gemenskapen. Genom att integrera kök, matsal och vardagsrum blir det lättare för familjemedlemmar och gäster att kommunicera och umgås med varandra även när de är engagerade i olika aktiviteter. Till exempel kan en person laga mat i köket medan en annan tittar på TV eller läser läxor vid matbordet.


Fria siktlinjer och ljusinsläpp i Vallastaden

Öppen planlösning är också positivt för det naturliga ljusinsläppet eftersom det inte finns några väggar som blockerar ljusflödet eller skärmar av olika delar av rummet. Detta kan skapa en mer öppen och inbjudande atmosfär.

Eftersom det går in fler funktioner på mindre yta utan väggar som begränsar och tar plats så kan öppen planlösning vara en alternativ lösning för den som vill få mer för pengarna genom att hålla nere på bostadsytan utan att kompromissa på funktioner.

Många funktioner på liten yta - Brf Dunungen

Fördelar med öppen planlösning:

  • Yteffektivt och flexibelt – du kan anpassa möbleringen efter behoven och får in flera funktioner i samma utrymme, matbord med iläggsskiva eventuellt en köksö, soffgrupp, tv.
  • Socialt – du kan prata med gästerna eller barnen i soffan när du lagar mat eller pysslar vid matbordet
  • Ljus och rymd – ljuset flödar genom rummet då det inte är uppdelat av en vägg och bostaden upplevs därför som rymligare och ljusare.

Utmaningar med öppen planlösning och hur du löser det med smart inredning:

Öppen planlösning kan ha sina utmaningar. En av de vanligaste nackdelarna som upplevs är att bristen på avskildhet och  ljudstörningar, särskilt i familjer där olika medlemmar har olika scheman och behov av tystnad. 

  • Ljud – slammer från kök och hög volym på teven konkurrerar med samtal. Stora rum, oavsett planlösning, kan ha akustiska utmaningar (se mer om hur du löser det nedan).
  • Stökig känsla – är det stökigt i köksdelen upplevs det också stökigt i hela rummet.
  • Minskat privatliv 

Så inreder du öppen planlösning på bästa sätt:

Skapa rum i rummet med stora mattor och avgränsande möbler. Brf Kronomagasinet

För att maximera fördelarna med öppen planlösning och samtidigt begränsa störningsmomenten som kan uppstå så finns det några smarta knep som man kan ta till för att inreda effektfullt och funktionellt.

1. Skapa rum i rummet med stora mattor som ramar in soffgrupp och matgrupp.

2. Inred med textilier och mattor för att dämpa eventuellt slammer och ljud, det finns textilier med ljuddämpande funktion som passar bra för detta.

3. Optimera förvaringen – genom att se till att ha bra förvaringslösningar och mycket dold/stängd förvaring så minskas känslan av stök och plottrighet.

4. Skapa förutsättningar för flexibla rumsavdelare - avgränsa rummet med ett draperi på en gardinskena i taket som kan dras för vid behov (denna fungerar även ljuddämpande)

5. Förse matplatsen med ett bord som har iläggsskiva för att frigöra yta när ett större bord inte behövs

6. Håll samma färgskala i hela rummet för en känsla av lugn och sammanhang