Inred nyproduktion mysigt och karaktärsfullt med vintage

Kombinera gärna material, strukturer och ladda med varma kulörer. Inredaren Marie Olsson Nylander tipsar om hur du sätter personlighet i din nya bostad.

Marie Olsson Nylander är inredaren har blivit ett välkänt namn inte bara i inredningsvärlden utan även hemma i tv-soffan. Hennes karaktäristiska och kreativa inredningsstil och härliga personlighet har inspirerat många genom Svt-programmen Husdrömmar och Husdrömmar Sicilien. Marie har inrett Riksbyggens takvåning i Brf Kanalpromenaden för att visa att en nyproducerad lägenhet kan ges en helt egen personlighet med nytänkande och spännande inredningsval.


Vad är din inredningsfilosofi?
-Jag gillar att inreda så att det blir ett drama - ett uttropstecken, för att skapa en effekt och locka in i lägenheten. Alla rum behöver ett wow. Har man en långsmal hall så behöver man något i som lockar in till wow:et, genom ett sätta en stor tavla på väggen i slutet av hallkorridoren som fokuspunkt lockar man in i bostaden, berättar Marie.
Riksbybyggen_Citadellsvägen_31_Beskärning 1920 x 1080.jpgInred med ett wow i slutet av hallen

Hur ska du tänka när man flyttar till en ny bostad?
-Höj kvaliteten på inredningen och ha hellre färre möbler, när man går från ett boende till ett annat är det en nystart. Gör dig av med lite av det gamla för att markera att den gamla tiden är över nu är den nya tiden. Ställ dig frågan: vad behöver mitt nya hem? Satsa på kvalitet, det kan vara vintage, du behöver inte köpa nytt. Lägg fokus på bra kvalitet på gardiner, matta och en riktigt fet soffa.

Lägg fokus på bra kvalitet och vintage, addera en riktigt härlig soffa

Vad ska man tänka på när man inreder en helt nyproducerad bostad?
- Mitt tips till den som köper nyproduktion är att satsa på att blanda strukturer och texturer och satsa på kvalitet i material framför kvantitet, låt det ta tid och köp inte allt på samma ställe. I den här nyproducerade lägenheten har jag huvudsakligen använt vintage i inredningen för att skapa kontrast mot de nya byggmaterialen, stora tavlor och mattor för att rama in och ge en lugn känsla.  


Rama in öppen planlösning med stora mattor och konstverk för att skapa rum i rummet.

- Har man öppen planlösning vill man dela upp det, jag gillar att man känner att det är två avdelningar fast det är samma rum utan att det blir plottrigt. Överlag väljer jag att använda stora saker som stora målningar och konstverk för att rama in framför mindre och fler saker som ger en plottrig känsla. Jag vill ha färre men stora saker som skapar lugn och lyxigare känsla, säger Marie.


Strukturer i material och varma kulörer skapar mysigare känsla.

Har du några praktisk tips kring hur man väljer färg, material och form till nyproduktion?
Inred nyproduktion med en blandning av strukturer – ull, glas, silke, få till kontraster mellan gamla saker och den nya byggmaterialen. Genom att använda olika texturer som ull, sammet, glas, gammal keramik och kombinera det med jordiga färger mot exempelvis en ny bänkskiva skapar en mysighet och värme. 

Skapa kontraster mellan nyproducerade material och gammal kerami med patina.

-För att skapa karaktär i  små rum skulle jag välja att tapetsera och måla dem, var inte rädd för mönstrade väggar i små rum.  Jag gillar att använda varma kulörer men gillar du bara vitt kan du blanda olika nyanser, stockholmsvitt, krämvitt, kritvitt och olika texturer för att få djup och känsla.Våga måla eller tapetsera små rum.

Maries fem inredningstips för nyproducerade lägenheter:

  • Inred nyproduktion med vintage - så skapas spännande kontraster som framhäver mötet mellan nyproducerade och äldre material. - Skapa dynamik och djup genom att kontrastera det nya med föremål och möbler som har patina och strukturer.

  • Våga gå loss och tapetsera eller måla väggarna i mindre rum - det ger personlighet och definition. - Små rum kan vara svåra att inreda, ofta utgår man från att hålla sig till ljusa kulörer som vitt eller ljusbeige och omönstrat för att få en känsla av större yta. Men med en färg eller mönstrade tapeter ges rummet personlighet och en tydligare identitet.

  • Blanda olika texturer, material och addera jordnära färger med djup och värme – så blir den nyproducerade bostaden mjuk och ombonad

  • Ha hellre några få riktigt stora inredningsdetaljer än många små – det ger en lugnare och lyxigare känsla i rummet

  • Låt inredningen växa fram, känn efter vad den här bostaden behöver - stressa inte fram inredningen.