God odling och härlig grönska på balkongen

Skapa din grönskande mysiga oas på balkongen, det är vare sig svårt eller platskrävande. Det gynnar också den biologiska mångfalden.

Generös grönska får plats på olika höjder, hängandes och läckert grupperat. Egentligen kan man plantera i vad som helst, tänk bara på att växterna behöver näring och lagom med vatten. Det är en fördel om kärlen har dräneringshål i botten.

Smygstarta våren på balkongen

Om du vill få riktig vårkänsla inomhus eller på den inglasade balkongen så plocka in några magnoliakvistar. Kvistar överlag är fina på våren. Ut och plocka!

Växter som klarar kylan

Vissa blommor är så tåliga att de går att plantera i balkonglådan tidigt, flera av dem är färdigdrivna lökväxter i kruka. Efter en kylig natt kanske de slokar lite men de rätar på sig när det blir varmare och ljusare under dagen. En del blommor klarar till och med lättare frost. Till exempel penséerna klarar temperaturer ner till minus fem grader. Även ranunkeln klarar ner till noll grader. Några andra tidiga blommor är primula, bellis, hyacint, krokus och påsklilja. Tänk på att ta in blommorna under frostnätterna.

Plantera blommor

Sår du dina växter från början så använd en blomspruta för bevattning den första tiden så fröerna får ro att gro. När växten kommit upp, och framför allt för gurkorna, är det viktigt att bygga upp en liten kulle runt rothalsen för att förhindra att den blir för våt.

När man odlar på balkongen kan du med fördel välja minisorter eller buskvarianter. Vill du inte driva upp egna plantor så köp dem färdiga. En rolig variant på gurka är den gulliga och vackra Djungelgurkan som är väldigt lättodlad.

Om du har växter som ska planteras ut är det bra att börja mjukt att vänja dem vid utomhusmiljön för att undvika sol- eller temperaturskador som kan få tillväxten att stanna av. Ställ ut plantorna på dagen och ta in på kvällen.

Morötter går bra att odla i kruka, välj en sort som är kort eller små runda. Till och med potatis kan odlas på balkongen, sätt den i en större hink, ljustät och helst svart så kommer de att trivas.

Vill du vara säker på en tidig skörd så välj en tidig potatissort, till exempel Princess, Rocket eller Minerva. Potatisen behöver två månader på sig från sättning till skördeklar.