Sommarstyla din bostad - fem tips

Vad passar sommaren bättre än ljusa nyanser och skira gardiner som fladdrar i vinden? Med våra enkla knep skapar du ett hem som andas sommar och sol med en avslappnad känsla. Inspireras av Riksbyggens bostäder som är inredda med sommarkänsla.

Fem tips för att skapa sommarkänsla hemma:

1. Rotting, trä och bambu

Genom att addera detaljer som korgar, underlägg och lampskärmar i naturmaterial ökar du sommarkänslan hemma. Plocka in naturen – snäckor, drivved, stenar för en naturligt avslappnad look med boho-chica förtoner. I Brf Laröds Blomma har man inrett med lampskärmar i rotting och jutesnöre i fåtöljer och lampskärm och kombinerat detta med ljusa naturnyanser och sommarblommor. På borden finns detaljer i glas och keramik som skapar ett lyxigt och rustikt intryck.

Larods blomma 221-Vardagsrum.jpgBrf Laröds Blomma i Helsingborg

2. Ljusa pasteller, vitt och naturnyanser

Nu är det hög tid att ersätta mörka tunga textilier med ljusa lätta nyanser. Du uppdaterar sovrummet enkelt genom att bädda med härliga bomulls- eller linnelakan i vitt eller, som i Brf Björkstigen, med grönblå randiga sängkläder.

Brf Björkstigen sovrum.jpg
Brf Björkstigen i Johanneshov

I vardagsrummet och köket kan en ljus pläd och kuddar i naturnyanser och härliga pasteller samt en lagom skrynklig linneduk i off-white få ge en avslappnad och skir känsla.

Genom att hänga upp tunna skira linne- eller bomullsgardiner som släpper in ljuset ramas fönsterna in utan att dämpa ljusinsläpp.

Brf Bersan vardagsrumHerobild 1920x1080.jpgBrf Bersån i Täby Park

3. Sten, keramik, snäckskal och glas

Skapa sinnlighet med material som har struktur och taktila ytor, matta eller blanka som keramik, glas, sten och marmor. Gruppera gärna glas och keramik på ett bord i grupper om tre eller fem föremål. Kombinera olika höjder och storlek.

Kv Sandhamn kok_EPI Herobild 1920x1080.jpgKv Sandhamn i Torekov

4. Blommor och grönt

Ingen sommar utan gröna blad och blommor - nu är tiden för spontant avslappnade blomsterarrangemang som du plockar ihop själv, vare sig blommorna är från dina egna odlingar, självplock eller matbutikens blomkyl.

Tänk enkelt - ett knippe hundkex plockade i vägrenen i en stor glasvas ger en skir och somrig känsla till vilket rum som helst. Beskär ni träd och buskar i föreningen? Passa på och ta en eller två kvistar eller grenar och placera i en rejäl urna i keramik som i Brf New York.

Brf NewYork Roof Gardens vardagsrum2_Beskärning 1920 x 1080.jpgBrf New York i Göteborg

5. Inred uteplats och balkong för häng i sommartider

Att inreda sin uteplats och balkong ger ett extra rum under sommarsäsongen. Ett knep för att optimera myskänslan är att ladda med många kuddar, en matta för utomhusbruk och bekväma möbler. Tänk gärna på att uterummet även ska fungera kvällstid och lägg till ljusslingor och solcellsbelysning i olika former.

Bonum Brf Havslangtan illustration balkong_EPI Herobild 1920x1080.jpg

Brf Havslängtan - Bonum i Norrtälje

Terrasslunden husen (1).jpgTerrasslunden i Göteborg