Julpynta i din egen stil

Första advent närmar sig och julen står snart för dörren. Inspireras av juldekorationer som är avskalade i naturmaterial, maxade med glitter och glamour eller klassiskt i rött och mässing. Vilken är din stil? Den neutrala, eklektiska eller traditionella?

Foto: Watt & Veke

Den naturliga och neutrala julen

Gillar du neutral färgsättning och avskalad, harmonisk inredning med naturmaterial och ljusa mjuka textilier? Hämta inspiration från naturen och slow-rörelsen genom att låta julpyntet gå i samstämmighet med naturen.

PapperspyntDBKD_EPI Herobild 1920x1080 WebP.jpg
Foto: DBKD

Att använda sig av det som växer ute runt knuten och naturmaterial som rotting, papper, trä är det som mest kännetecknar den neutrala och naturliga juldekoren. Här tänker vi på hållbarhet, material som inte påverkar miljön negativt och julpynt som ger en lugn och harmoniska känsla.

Pappersstjarnor Broste_(ändrad).jpgFoto: Broste

Låt jul och adventsdekoration gå i neutrala nyanser, beige, oblekt, jordigt, vitt men ett litet svart stråk som skapar kontrast och spänning. Här finns julpynt som håller längre eftersom de mjuka naturnyanserna inte är typiska julkulörer.

Foto: Watt & Veke

Julkulor Nordstjerne_MG_0669_EPI Herobild 1920x1080.jpgFoto: Nordstjerne

Den eklektiska och färgstarka julen

Har du ett maximalistiskt hem och inreder med färgglatt med mässing, guld, marmor, sammet och svulstiga former? Den eklektiska julen för dig som vill tänja på gränserna och som föredrar maxad dekor, gärna med humoristiska undertoner och oväntade färgkombinationer. Det ska vara mycket av allt, men även personligt. Detta är julpyntet för dig som vågar.

Tarta lagerhaus_EPI Herobild 1920x1080.jpgFoto: Lagerhaus

Maxa och mixa juldekoration från olika tider, modernt, gammalt och retro för den rätta looken. Medvetna stilkrockar adderar till känslan av dekor utan regler. Fantasin sätter gränserna.

Julklappar hmhome_EPI Herobild 1920x1080.jpgFoto: HM Home

Tänk färgstarkt - håll inte tillbaka, glitter och dekor ska ha starka färger - rött, grönt, lila, blått, rosa och guld, här finns inga regler, more is more. Glitter har företrädesvis starka färger och julgranen fylls till max med julgranspynt.

Newport jul_EPI Herobild 1920x1080.jpgFoto: Newport

Bryt mönster och traditioner, de mest oväntade föremål kan göra sig som julpynt med lite fantasi. Varför inte en julhund i granen i år? Eller varför inte hoppa över granen och använda ett julris istället?

Julpynt på kvistAhléns_2022_Jul1639_EPI 1080x1080.jpgFoto: Åhlens

Den traditionella julen

Föredrar du ett hem där antikviteter och moderna klassiker samsas sida vid sida? En jul som jular var förr - gå tillbaka i tiden och skapa en känsla av hållbarhet och tradition, här finns släktklenoder och minnen av svunna tiders jular i kombination med de jultraditioner du skapar nu. Det är nu finporslinet plockas fram och det dukas med stärkta linnedukar och servetter, passa på att putsa upp mässingsljusstakar och silverbestick.

Dukning Chamois_Christmas_0079_EPI 1080x1080.jpg

Inspireras av äldre målningar och inredningen i Sundborn av Carl och Karin Larsson. En traditionell jul kan både gå i allmogestil eller mer klassisk jugendstil.IKEA_VINTERFINT2022_konstgjord_julgran_PH187654_EPI 1080x1080.jpgFoto: Ikea

Saknar du det traditionella julpyntet eller behöver du utöka julsamlingen? Shoppa på auktioner och fynda hos äldre släktingar, addera något med patina och följ det tidlösa. I stället för att investera i nya vinglas, varför inte buda hem vackra fasettslipade glas på auktion?

Dekorera med vitt, rött, grönt och mässing, tomtar och stjärnor, samt grankvistar.

”Måsten” för det traditionella julpyntet: julkrubba, klassiska adventsljusstakar, änglaspel, putsade silverbestick, stärkta linneservetter, änglahår på julgransbelysningen. Varför inte investera i antika julgranskulor i glas?

Jultips:

  • byt julgransbelysning till led- eller batteridriven, koppla in en timer på adventsstjärnor och övrigt dekorationsbelysning för att spara el
  • shoppa julpynt efter jul - då reas den ofta ut
  • återanvänd - måla om och uppdatera slitet julpynt
  • våga testa nytt - häng adventsstjärnor på väggen eller varför inte hänga tre adventsstjärnor i olika storlekar i ett och samma fönster?
  • Är du trött på ditt julpynt? Bjud in vänner och släkt till ett julpyntsbyte med glögg
  • Överraska dig själv och familjen - skapa en egen adventskalender med snälla ord och uppdrag istället för dyra prylar