Inredningsguide - ljussättning i bostaden

Ljussättning i bostaden påverkar både funktionalitet och stämning. Med rätt ljussättning kan ett rum bli mer inbjudande, mysigare, upplevas rymligare och få ökad funktionalitet men även påverka ditt humör. Här är en guide som hjälper dig att skapa den perfekta ljussättningen i ditt hem.

Olika typer av belysning som behövs i bostaden

Allmänbelysning:

Detta är den huvudsakliga ljuskällan i ett rum och ska ge en jämn och tillräcklig belysning för att rummets alla vrår ska synas. Det kan vara taklampor eller infällda spotlights, om du har tillräcklig belysning i övrigt så är denna belysning kanske inte tänd varje dag men som du använder när hela rummet behöver vara tydligt belyst som vid städning eller andra hushållsuppgifter.

vallastaden kok vardagsrum_EPI Herobild 1920x1080.jpgMed infällda spottar och generös punkt- och arbetsbelysning får du ett bra allmänljus som är användbart vid exempelvis städning i Brf Vallastaden.

Stämningsbelysning:

Som det låter - används för att skapa en viss atmosfär eller känsla i rummet, för att öka mysfaktorn. Det kan vara dimbara lampor, bordslampor eller ljusslingor som ger ett mjukare ljus och kompletterar allmänbelysningen.Brf Nova vardagsrum (1)_EPI Herobild 1920x1080.jpgLevande ljus bidrar till stämingsbelysningen i Brf Nova.

Arbetsbelysning:

Detta är riktat ljus för specifika uppgifter som läsning, matlagning eller arbete. Exempel på denna typ av belysning är skrivbordslampor, läslampor och köksbelysning under skåp, se arbetsrum i Brf Nova nedan.

Brf Nova - arbetsrum_(ändrad).jpg

Accentbelysning:

Denna belysning används för att skapa wow-effekt – till exempel för att lyfta fram specifika detaljer i inredningen, som konstverk, växter eller arkitektoniska element. Små spotlights, vägglampor eller skenor fungerar bra för detta ändamål. Vad kan ge mer wow-effekt än en öppen spis eller kamin som i Brf Björkstigen som nedan?

Brf Björkstigen vardagsrum.jpg

Planera ljussättningen rum för rum

  • Varje rum behöver minst 5 -7 belysningspunkter sammanlagt beroende på rummets funktion och storlek. 1 st  allmänbelysning, 2-3 stämningsbelysning, 1-2 arbetsbelysning och guldstjärna för accentbelysningen.
  • Ett välbeprövat tips är att placera en belysningspunkt i rummets alla hörn, detta kan göra att rummet känns större.
  • Se till att belysningspunkterna finns på olika höjd för att skapa dynamik i belysningen och rikta ljuset både mot tak, golv och väggar.


Vardagsrum:
Här behöver du en kombination av allmänbelysning, stämningsbelysning och arbetsbelysning. Taklampor ger den nödvändiga allmänbelysningen, medan bordslampor och golvlampor kan skapa stämning. Om du har en läshörna, glöm inte en riktad lampa. Levande ljus och dimbara glödlampor sprider ett varmt och inbjudande ljus i Brf Kronomagasinet.


Kök:
Bra arbetsbelysning är nyckeln här. Installera belysning under skåpen för att lysa upp arbetsytorna som i Brf Vallstaden nedan. En stark taklampa eller infällda spotlights ger allmänbelysning. Tänk också på att ha stämningsbelysning för måltider, kanske genom en dimbar taklampa över matbordet och dimbara bordslampa på fönsterbrädan.

vallastaden kok2_EPI Herobild 1920x1080.jpg


Sovrum:
Mjuk och justerbar belysning passar bäst i sovrummet. Sänglampor med riktat ljus är bra för läsning. Om ni är två som sover i samma säng placeras läsbelyningen med fördel centrerat ovanför sänggaveln, på så sätt kan man rikta bort ljuset från den som sover när den andra vill läsa. Installera en dimmer för taklampan för att kunna justera ljusstyrkan beroende på tid på dygnet och stämning, se Brf New Yorks läckra armaturer.

Brf NewYork Roof Gardens sovrum_EPI Herobild 1920x1080.jpg

Badrum:
Här behövs funktionell belysning, särskilt kring spegeln för att ge bra ljus vid grooming och makeup. Många badrumsspeglar har inbyggd belysning, det är särskilt effektivt. En kombination av takbelysning och riktad belysning vid spegeln fungerar bra. Här syns badrum inrett med Riksbyggens inredningsstil Känsla.



Hall:  Bra allmänbelysning är viktigt i hallen, men tänk också på att skapa en välkomnande känsla med stämningsbelysning, som en liten bordslampa på ett sidobord.

Använd dimmers och smart belysning

Dimmers är ett utmärkt sätt att justera ljusstyrkan efter behov och tid på dygnet, vilket förlänger lampornas livslängd och sparar energi. Smart belysning, som kan styras via appar eller röstkommandon, ger dig ännu mer kontroll över ljussättningen och möjligheten att programmera olika ljusinställningar.

Varmt eller kallt ljus?

Varmt ljus (2700K-3000K): Passar bra i sovrum och vardagsrum för en avkopplande atmosfär, eller som stämningsbelysning.
Kallt ljus (3500K-4500K): Bra för arbetsytor som kök och badrum där du behöver tydligt ljus.
Dagsljus (5000K och uppåt): Används för specifika uppgifter där exakt färgåtergivning är viktig, som i en ateljé eller arbetsplats men kan upplevas för kallt för en bostad.

Hållbarhet och energiförbrukning

Välj energieffektiva lampor och tänk på att använda timers eller rörelsesensorer i utrymmen där ljuset inte behöver vara påslaget hela tiden, som i hallar, garderober och utomhusområden. Vill du veta mer om hur du väljer hållbart och energisnålt? Läs mer

Experimentera och justera

Ljussättning är något som kan förändras över tid. Var inte rädd för att prova nya lösningar eller justera belysningen efter hur du använder ditt hem. Att lägga till en ny lampa, byta en glödlampa eller flytta om lampor kan göra en stor skillnad.