Nystart i hemmet - uppdatera med enkla medel till låg kostnad

Nytt år innebär ofta en känsla av vilja till uppdatering och förändring, ett omtag - så även i bostaden. Dock brukar årets första månad inte alltid medge några utsvävningar eller större investeringar ekonomiskt. Här får du tips och inspiration till hur du uppdaterar ditt hem med enkla medel och till en låg kostnad.

B0087393_EPI Herobild 1920x1080 (2).jpgBåde tavla och soffbordet på bilden är DIY-projekt.

Genom att använda sådant som redan finns i hemmet, vare sig det är befintliga möbler, byggmaterial eller gamla textilier så tänker vi hållbart, istället för att köpa nytt uppdaterar vi nu det vi redan har.

Möblera om

Börja med att gå runt hemma, vad är det du gillar och vad är du trött på? Ibland kan det vara så enkelt att bara byta plats på inredningsdetaljer. Ät det något som skaver? Trött på utsikten från soffan? Flytta en tavla, sätt upp en spegel som reflekterar ljusinsläpp från ett fönster, eller ta ett större grepp och möblera om. Genom att utmana blicken och skapa nya platser i hemmet kan rummen få ett helt nytt intryck.

Ett bra knep är att tömma ett rum på möbler och sedan möblera om det igen, placera soffan på ett annat sätt, kanske kan vissa möbler byta plats i hemmet?

Måla om befintliga möbler

Finns fortfarande viljan att förnya så går det även att få nya inredningsdetaljer genom att själv skapa inredningen. Använda saker som redan finns, kanske har du en färgpyts över som kan användas till att ge befintliga möbler ny färg?

Måla om ett bord, en stol eller varför inte måla om ramarna till befintliga tavlor? Små förändringar gör mycket.

spackeltavla (1)_EPI Herobild 1920x1080.jpgSkapa din egen konst och uppdatera hemmet på ett enkelt sätt.

Skapa egen konst

Ett av de mer effektiva, ekonomiska och roliga sätten att uppdatera hemma är att skapa egen konst. Möjligheten att helt anpassa färg och form efter eget tycke och smak gör konsten personlig och karaktäristisk. Här finns flera tekniker som är enkla och roliga att utföra. Ofta finns delar av materialet hemma, som spackel, färgspill, en gammal tavla och ram.

Spackeltavla

Detta behöver du:

 • Spackel
 • Canvas uppspänd på ram
 • Tandad spackelkam, kniv, gaffel eller liknande
 • Färg

Metod:

  1. Börja med att täcka ytan på canvasen genom att applicera spackel, låt det inte bli för slätt
  2. Skapa mönster i spacklet med den tandade spackelkammen för ett symmetriskt mönster eller mer asymmetriskt och ostrukturerat med en kniv eller pinne. Låt din fantasi styra formerna.
  3. Låt torka
  4. Måla i valfri färg

Häng upp!

spackeltavla_EPI Herobild 1920x1080.jpgKombinera spackel och gips för vacker struktur

Gipstavla

Detta behöver du:

 • Gipslindor
 • Canvas uppspänd på ram
 • Skål med vatten

Metod:

   1. Börja med att klippa till gipslindorna i rätt längd, doppa sedan i vatten och placera ut på canvasen.
   2. Skapa mönster i gipset genom att arrangera lindorna på olika sätt
   3. Låt torka
   4. Måla i valfri färg
   5. Häng upp!

Bygg ett soffbord

Ibland är lösningen nära till hands, ett nytt soffbord skapas enkelt genom att förse bordsskivan med ett nytt underrede. Man kan även välja att köpa ett begagnat soffbord och montera isär delarna.

vardagsrumdiy.jpg

Det vita soffbordet på bilden har en bordsskiva som är 90 cm i diameter, underredet är byggt av två hyllplan om 80 x 40 cm, i vilka ett kil har sågats som gör att de kan korsas. Bordsskivan är monterad på underredet med små vinkeljärn och underredet har försetts med glidskydd för att kompensera eventuella höjdskillnader i golvet. Därefter är hela bordet målat i en vit kulör.

Lågt loungebord

Enligt samma princip som det soffbordet kan ett bord förses med stora industriella hjul vilket ger en cool och avslappnad loungestil som passar den som gillar låga möbler.
Text: Maria Öjve