Inredning hösten 2023 - veckat, vågat och färgglatt

Veckat, vågat och varma färger, vi möter hösten med inredning som ger ett ombonat och mjukt intryck. Fixa inredningstrenderna själv, med saker du redan äger. Här är trenderna och inredningstipsen som sågs på Formex hösten 2023.

Inredningen möter hösten med plisserade, veckade och vågiga former, allt från mattkanter till keramik, glas och textilier får vågiga former. Vi dekorerar väggarna med mattor, tallrikshyllor och tavlor med strukturer, avgränsar rum med draperier och gardiner som hänger på vågformade gardinskenor, gärna målade i avvikande färger. Istället för blommor sätter vi kronärtskockor på stam i vasen och grönkålen flyttas över till en kruka.

Uppdatera hemma genom att dekorera på nya och oväntade sätt. Många av höstens inredningstrender går att åstadkomma med det vi redan har hemma.

Matta på vägg

Härligt ombonat hos Svanefors

Härligt ombonat och ljud- och värmeisolerande, en tydlig trend detta år är att hänga vackra mattor som dekoration på väggen. Gärna mattor med struktur och annorlunda former. Mattan ger, förutom att vara en inredningsdetalj, goda effekter för akustiken i rummet. Ett bra tillfälle att få användning för den där mattan som inte passar i storlek eller är för fin för att ha på golvet.

Tallrikshyllan 

Vägghyllor i olika färgskalor hos Mimou

Väggdekoration med funktion. Fram med farmors gamla porslin, måla in tallrikshyllan i samma färg som väggen eller låt den poppa i en avvikande häftig färg. Tallrikshyllor finns ofta att köpa på auktionssajter eller i lokala återvinningsbutiker. Det går också att bygga enklare tallrikshyllor själv med kryddhyllan Bekväm från Ikea.

Draperier under hyllor

Mimou bjöd på veckat och vågat i draperier och gardiner

Draperier framför hyllor – en tydlig trend är den veckade formen på draperier framför eller under ett hyllplan. Ett effektivt sätt att dölja sladdar, elektronik eller prylar utan att behöva köpa skåp med luckor. Det veckade draperiet ger en mjukare känsla och kan varieras i oändlighet beroende på vad du har för textil. Här passar en stuvbit fint, eller kanske kasserade gardiner. Antingen fäster man draperiet på en skena med tvåfingerkrok eller en gardinspiral.

 

Veckat och vågat

Genomgående är den veckade eller vågade formen i höstens inredningstrender. Ett fint pyssel i Mimous monter på Formexmässan var de små textilskålarna med veckade kanter. Testa att göra egna med textil och lim, använd en ballong eller skål som formmall. Vågformade kanter på mattor är ett nytt inslag som ger en spännande visuell effekt på rummet.

 

Dekorera med grönsaker

Kronärtskocka på stam hos Mimou och småträd hos Paradisverkstan

Nu behöver inte buketten bestå av blommor – ställ kronärtskockor på stam i en hög snygg glasvas eller urna, gräv upp grönkålen och plantera om i en kruka inomhus. Eller varför inte – som i Ernst monter på Formex nedan – häng en trädgren med blad ovanför matbordet inför nästa middagsbjudning.

Färgskalor

På Formexmässan visar trendguiden tre dominerande färgskalor under hösten, här kan man säga att det finns något för alla:

Nordisk värme och neutrala nyanser – mullvad, grått och creme

En varm omfamning med uppdaterad 70-tals känsla – choklad, aprikos, buteljgrönt och tabasco

Många glada kulörer (tänk Svenskt Tenn) – blått, petrol, ljusblått, gammelrosa och cerise.