Förvara smart på vinden eller i källaren

Är ditt vinds eller källarförråd också fylld till brädden och höjden? Och kanske har du dåliga förvaringsmöjligheter hemma, äger alldeles för mycket saker och rensar alldeles för lite? Så här får du till bra förvaring på vinden eller i källaren!

1. Rensa. Vill du få till en bra extra förvaring på vinden så måste du göra dig av med saker som du aldrig kommer att använda. Det tynger dessutom bara ner dig. Minnessaker då tänker du? Sätt en gräns för hur många lådor med minnessaker du kan tillåta dig att ha.

2. När du har rensat ska du kategorisera dina lådor och gruppera dem. Och märka upp dem ordentligt så att du lätt kan ta reda på vad som finns i varje låda. Du kan förvara dina saker antingen i flyttlådor eller i genomskinliga plastlådor. Fördelen med det senare är att du ser innehållet i dem.

3. Ställ det som hör ihop nära varandra. Kartonger med barnkläder ska stå på samma ställe, sporttillbehör på samma ställe och så vidare.

4. Ställ det du behöver komma åt oftast så lättillgängligt som möjligt och det som du behöver komma åt mindre ofta längre bak. Minnen ska enligt den logiken förvaras längst in och säsongsförvaring exempelvis längst ut.

5. För att du ska kunna komma åt lådor som står längst ner är det idealiskt om du inreder med hyllor som du kan ställa lådor och kartonger på. På så sätt kan du lätt komma åt dem alla.

6. För att förvara mindre saker kan du med fördel inreda med byråer i vilka du kan lägga saker.

7. Tänk på att nyttja väggar och tak där du kan hänga upp saker på krokar och i stänger.

8. För att kunna se dina saker är det viktigt med bra belysning. Om det inte finns bra takbelysning i ditt vindsförråd eller källare, investera i batteridriven extra belysning. Det kommer att bespara dig tid och irritation.

Var försiktig med att förvara värdesaker i förråd 

Inreder du förrådet enligt ovanstående tips så kan du avlasta ditt hem från saker som behöver förvaras. Tänk dock på att även om vinds- och förrådsutrymmen omfattas av hemförsäkring så täcker inte den alltid stöldbegärlig egendom, som exempelvis värdefull konst, antika föremål eller ny elektronik. Det är även värt att tänka efter vilka saker som har affektionsvärde för en själv, som foton exempelvis. Dessa kan ha större värde än vad hemförsäkringen täcker.

Brandfarliga varor ska inte heller förvaras på vinden eller i källaren. Du ska även tänka på temperaturväxlingar och luftfuktighet i förrådet på vinden och källaren, så att de saker som du förvarar där ska tåla det.

Text: Paulina Draganja från boken Organisera och förvara hemma - ett projekt i veckan