Nostalgiskt och modernt i uppdaterad färgskala - vårens trender på Formex 2024

Att sätta färg på tillvaron är definitivt fortfarande en stor trend i inredningsvärlden. Trygghet, hållbarhet och färger står högt på agendan, här blickar vi till olika tidsepoker och hämtar inspiration i färg och form.

Pastellig nostalgi – en flirt med 60-talets pastelliga och romantiska era.
Här finns sommarnostalgi med enkla sommarstugor som inreds med det man har och glatt strandliv med rutiga bikinis. Vi inreder med retrokänsla och solkyssta miljöer, återvunnen plast, lapptäckesteknik, trasmattor och material som bäckebölja, blommiga eller rutiga mönsterbilder.

Pasteller blandas friskt, man låter svaga pasteller som gammelrosa och ljusblått få krocka med starka pasteller som cerise och turkos. Tänk tema Pippi Långstrumps hus så är du på rätt spår färgsättningsmässigt. Kombinera med en off-white så har du uppdaterat färgschemat till att fungera 2024. Måla väggar i pastell och möblera med stilkrockar från olika tider, blanda 60-tal med sekelskifte, låt plastmöbler möta allmoge  – denna stil är inte perfekt utan mer naturlig och inbjudande.

Modigt och vibrerande  70-tals puls 

Här tar vi steget in i en varm, kärleksfull värld där nyanserna går i terrakotta, solgult, brända nyanser och gröna inslag som avokado. En stil som blickar mot det modiga 70-talet när nya regler för inredning och stil sattes. Vem kommer inte ihåg kök med gröna väggar och tak med bruna köksluckor? Nu inreder vi med ryamattor, svulstiga och lekfulla former och maxar med färger.

Materialmässigt blandas också friskt, manchester möter sammet eller plysch, marmor i mer varma beige och aprikosnyans, trä och blanka ytor kolliderar i ett maxat mys. Nu gör de stora gröna växterna återintåg i våra hem, gärna de lite mer lättskötta. Vi tittar på 70-tals klassiker från Dux och hämtar inspiration till våra möbler.

Det trygga personliga grönaAvskalat och harmoniskt blickar vi mot naturen, där harmoniska och organiska former och material speglas i inredningen. Här är hemmet navet och platsen för trygghet och återhämtning, vi dekorerar med ärvda ting och saker med patina och personlighet. En tidlös stil där vi varvar ned, som för tankarna till spa-miljö, japanska trädgårdar och hållbarhet. Vi inreder för att leva och utvecklas i våra hem, en antidot mot snabba trender, istället gräver vi där vi står. Vill man förnya kan man byta plats på möbler och saker.

Interiört inreder vi i gröna nyanser som går över i blått som värms upp med nyanser i mullvad och sand, kombinerat med lätta tunna trämöbler som den danska folkestolen, gröna stenar som Kolmårdsmarmor och gröntonad marmor ses mer och mer. Materialen är trä, betong, sten med en taktil känsla. Här väljer man bort blommor i trädgården och går mot en helt grön utemiljö som vi möblerar med utemöbler i rent trä.

Inspiration från utställare

Hemtrevligtpodden skapade en monter på temat Ett eget rum helt och hållet med hjälp av inköp från Blocket.

Designern Lisa Bengtsson inredde en av mässrestaurangerna med sina mönsterbilder i textilier och tapeter. Trendvarning på citroner som syntes på flera ställen på mässan och de läckra parasollerna i glada färger.

Avskalad natur och lugna färger är inte ute, bara nästan, av färgexplosionen i övrigt på mässan att döma är vi på väg i en mycket mer färgglad inredningsera.