Förändra med tapet och färg

Att byta färg på väggarna kan göra en stor förändring i ditt hem. Kanske vill du ha en färgstark fondvägg, en blommig tapet eller harmoniska toner? Nedan hittar du inspiration.

Skapa harmoni med naturnära toner

Naturen använder vi ofta som inspirationskälla, och med all rätt. En bostad i naturtoner känns harmoniskt och ombonad. Målar och tapetserar du i naturens kulörer så är det enkelt och tacksamt att inreda. Känn efter vad som passar just dig, börja googla efter inspiration och tänk på att ett litet färg/tapetprov ser annorlunda ut på en större yta. Prova dig fram innan du skrider till verket.

Många väljer att ha ett grönt sovrum. Grönt sägs få oss att koppla av, men passar naturligtvis i alla rum i bostaden. En perfekt baskulör som går fint ihop med naturmaterial som växter, sten och trä.

 

Kombinera färger, toner och material

Att kombinera toner i närliggande kulörer blir mysigt. Bryt gärna av med en accentfärg som får det hela mer intressant. Utgå från vad du själv tycker om och vad du vill uppnå med förändringen. Ska stämningen vara ljust och luftigt eller mörkt och ombonat? Förutom kulören så kan man leka med glanstalet för att skapa effekt. Matta väggar är fint till blanka snickerier och möbler. Det finns med andra ord en oändlig färgskala där alla kan hitta sin favorit.

Öppen planlösning?

Öppen planlösning är vanlig vid nyproduktion av bostäder. Vilket ofta innebär att matplatsen är i anslutning till vardagsrummet. Här känns det naturligt att ha neutrala kulörer allt från dämpade jordnära toner med inslag av grått och brunt till ljusa nyanser av beige. Förutom själva kulören i sig bör du tänka på om du vill skapa en varm eller kall känsla i rummet.

Bilder: Alcro

Våga satsa på en mönstrad tapet

Sovrummet är den del av bostaden som vi tillbringar mest tid, den plats som borde vara mest rogivande, harmonisk och avslappnad. Lägg tid och eftertanke på vilken tapet eller fondvägg det ska bli. Det finns många fina med olika motiv och karaktärer. En blommig eller naturnära tapet kan vara både rogivande och romantisk.

Skribent: Victrix inredarna, www.victrixinredarna.se.  Bilderna är från  Riksbyggens  bostadsprojekt.