Färger och inredningstrender våren 2023

Formex och Stockholms möbelmässa har gått av stapeln och visar på nya härliga färg- och inredningstrender för våra hem. Nu vågar vi mera färg och för in mjukare former och lekfullhet i inredningen.

Genomgående trender på inredningsmässorna:

  • koboltblått som accentfärg
  • varma pasteller
  • brunt, rost och brända nyanser
  • naturmaterial
  • hållbarhet
  • valvformade inredningsdetaljer
  • lampskärmar i textil och svampformade lampor
  • gardiner i olika textilier och färger - draperas eller hängs traditionellt
  • tuftade textilier och mattor

Färgglatt och lekfullt

På Formex möttes besökarna av en riktig färgexplosion möttes i trendutställningen som tydligt signalerade att nu är det dags för färg. Som en kontrast mot tidigare års dova och neutrala nyanser visas nu en riktig färgprakt. Blått, rött, grönt och gult - alla i klara toner, för den modiga.

blobid1.jpgHär syns moodboard och lampor från Globen Lighting i glada färger.

Även i heminredning som möbler och dekoration syns nu starkare och energirika färger som accentfärger. Blått är den kulör som syntes mest bland möbler, lampor och dekoration på vårens mässor. Koboltblått, kleinblått och kornblått - kärt barn har många namn. 

blue_(modified).jpgAtt blått är tillbaka finns det ingen tvekan om, addera ett sidobord eller en kruka i koboltblått så får ditt rum en ny uppdaterad känsla.

För den som minns 90-talets inredningstrender är inte heller terrakotta någon ny bekantskap, nu syns återigen liknande brända toner kombineras med klarblå detaljer.  Rosa i olika nyanser är en fin parhäst till koboltblått. Lekfullheten visas i formspråket -  ett exempel på det är att valvet är tillbaka och dyker upp i rumsöppningar, spegelformer och i dekor.

   

rosablå_(modified).jpg I den här montern på möbelmässan har man ringat in en stark trend, kombinationen av varmrosa med en klarblå detalj och dessutom den trendiga valvformen i lampan.

Varma pasteller och mjuka former

Vill du ha lite färg i hemmet, men gärna mildare och mjukare nyanser? Nu har pastellkulörerna, som under tidigare år haft lite svärta och därför upplevts som dova eller smutsiga, en mycket varmare och klarare nyans.

rosaröd_EPI Herobild 1920x1080.jpgAtt använda sig av färger ton i ton, det vill säga en färg i olika nyanser tillsammans var också populärt på mässorna.

Bland de vanligaste pastellerna på båda mässorna syntes rosa och gult ofta i kombination. Även varmgröna pasteller tittade fram.

varmapasteller_EPI Herobild 1920x1080 (1).jpgMjukt och varmt, pasteller behöver inte vara enbart för barnrum. Med en varmare baston kan man lätt uppdatera neutrala rum i beige, grått och vitt med varma pasteller.

Genom att kombinera rosa och gult skapas en varm och mjuk känsla, i flera montrar sågs en gul som blir varmare och varmare och går över i rött och rosa. Ett enkelt sätt att uppdatera ett neutralt hem med varma pasteller är att addera kuddar i dessa kulörer, vilket man hade gjort i Eilersens monter på Stockholms möbelmässa.

Naturnyanser och hållbara naturmaterial

Ingen inredningsmässa i Skandinavien utan  exempel på den hållbara och långsiktiga trenden med naturnyanser och hållbarhet i fokus.

natur1_(modified).jpg

Modernt, avskalat men ändå med värme i naturmaterial som trä, läder och rotting samt tuftade mattor. Spännande textilier med struktur som rumsavdelare, ett tips för den som bor i öppen planlösning och vill skapa rum i rummet utan väggar.

Ljusa nyanser, naturmaterial och linne tillhör denna stils huvudingredienser. Nytt är spännande strukturer i form av gardiner i textilier som har en oväntad och lekfull väv. Även i denna trend syns valvet i detaljer och inredning. Genom att addera mörkare bruna toner får man en varmare känsla.

Lindformpottery_(modified).jpgPå bordet - blanda keramik och porslin i olika naturfärger som här från Lindform (till vänster) och Pottery by Jo (till höger).

Det stilrena och avskalade är en kombination av den skandinaviska och japanska inredningsstilarna - japandi. Här står naturmaterial och hantverk i centrum stöpt i en formblandning av funktionell skandinavisk design och japansk minimalism.

natur_(modified) (1).jpg
Skapa stilleben på väggarna med hjälp av tavlor, speglar och hyllor i olika former, här i Kristina Dams monter syntes valet eller bågformen genomgående.

Text och bild: Maria Öjve