Cirkulära och hållbara förändringar i hemmet

Ge lite kärlek till det du redan har så blir det som nytt igen. Inspireras och förnya hemmet på ett cirkulärt och hållbart sätt.

Här kommer tips till dig som vill förändra genom att ta hand om, fräscha upp och återbruka. Ett fantastiskt sätt som dessutom är bra för både miljön och plånboken. Kanske har du tröttnat på några möbler, men prova att förnya dem innan du köper nytt. Dessutom kan du hitta ett nytt användningsområde för dina möbler och inredningsdetaljerna kommer att få nytt liv. För visst är det helt underbart att få leva i ett hem med omtanke? Små förändringar kan ge stor effekt, som att spraymåla några vaser i samma kulör.

Bild: Vas Nordsjö

Lite mer engagemang krävs när en stoppad möbel blivit sliten eller så passar den helt enkelt inte in längre. Att klä om en soffa är ett betydligt större och mer kostsamt projekt, men har du en Ikea-soffa finns det gott om alternativ bland återförsäljare som gör överdrag till soffor och fåtöljer. Det ett bra val för miljön att uppdatera soffan du redan har.

Bild: Bemz Ikea Stockholm

Köket är också ett stort projekt att förändra, men här kan du göra små förändringar som ger stora skillnader. Bara att sortera och rensa ger skillnad. Får köket dessutom ny lådinredning så kommer det att kännas fräscht och nytt igen.

Bild: Vedum Besticklåda

Vill du skapa en helt ny stil i köket så kan byte av handtag/knoppar ge en känsla av ett nytt kök. Du kanske tycker om de gamla handtagen och vill behålla dem men ändå åstadkomma förändring. Då går det faktiskt att förnya de befintliga handtagen också. Med sprayfärg kan en tråkig metall eller färg bytas ut och med läderband som viras runt får handtagen en stilsäker uppdatering.

Bild: Vedum Handtag

Att fynda möbler på loppis eller Blocket är både roligt och bra för miljön. Om du hittar något som du gillar formen på så finns det potential för att bli riktigt bra. Ytskiktet behöver inte vara perfekt. Det löser du med att måla med en ny fin kulör.

Bild: Nordsjö

En annan enkel rumsförändring kan vara att måla hyllan, tavelramen eller byrån i samma kulör som väggen så skapas harmoni i rummet. De saker som adderas kommer att lyftas fram på ett helt nytt sätt.

Bild: Nordsjö

Skribent VICTRIX inredarna, www.victrixinredarna.se