Böljande former och jordade nyanser – med naturen som dekor

Formex – mässan för inredningsdesign och trend har precis gått av stapeln i Stockholm, efter ett långt uppehåll under pandemin. På årets Formex gick trenderna i bruna, jordiga nyanser med naturliga element som dekoration. Formex aw 2022 Text och foto: Maria Öjve

De tydligaste trenderna på Formex visade sig i å ena sidan en pastellig smällkaramell med olika ytfinish i blankt och matt (bild temautställning), men det mest dominanta temat är jordtoner, strukturer och naturmaterial med nyanser som brunt, terrakotta och bränd metall. Kvar sedan tidigare år finns även den skandinaviska ljusa stilen med rena linjer och några inslag av naturmaterial.

Hållbarhetstemat var genomgående på mässan, i linje med detta gick en stor del av färgskalan i naturnyanser som oblekt och brunt. Markslöjd hade till exempel tagit fram linneservetter i stuvbitar i just dessa kulörer. Nytt för året är också att Formex delar ut ett hållbarhetspris, här bedöms utställarna på allt från produktens klimatpåverkan i produktion till hur långsiktigt designen är utformad, det vill säga, håller designen över tid?

Jordade nyanser

Den jordiga och lugna känslan fanns flera mässmontrar där nyanser av just jord, terrakotta och oblekt matchades tillsammans med brända metaller mot en ljusare bakgrund. Trenden här går åt maxad styling där naturelement blandas med skulptural keramik med råa ytor, marmor och metaller - allt i ovan färgskala. Textilerna har olika strukturer och här mixas material som linne, sammet, bouclé och rya. Till detta torkade växter som dekoration i storformat.

Jakobsdal-vas-webb.jpg

Torkade växter – dekor från naturen

Torkade blommor och blad dominerade stort som dekoration, nu torkas allt från björnloka till morotsblommor. Ju större desto bättre. I många mässmontrar fanns torkade blom- och växtinslag, även detta går hand i hand med ett underliggande hållbarhetstänk. Denna dekor är enkel att göra själv - passa på att plocka in växter nu för torkning och placera i en maffig keramikurna eller häng ovan matbordet.  Varför inte är att torka blommande kronärtskockor och hortensia som är i säsong just nu, eller maffiga solrosor som hos Jakobsdal. Hos Lovely Linen hängdes buketter av torkade gröna blad på en stav över matbordet som dekoration, även det är lätt att fixa hemma.

Lovely-linen-webb.jpg

Pastelligt och färgglatt

Pottery Jo visade upp ett eklektiskt och shakerinspirerat matbord, med grönsaker och blommor som dekor. Keramik i en härlig mix av pasteller som fick sällskap av lite starkare kulörer, här dukar man utan regler, en mix och matchning av färgglad keramik med vintagetextilier och härliga inslag från naturen. Samtidigt fanns eftertänksamhet med inslag av vintage och textiler tillverkade i Ukraina.

Tips! Inspireras att skapa en lekfull dukning av blandat porslin och keramik från porslinsskåpet, maxa med olika dukar och dekorera med både blommor och grönsaker som finns hemma.

Även hos Paradisverkstan fanns ljusa pastelliga nyanser i deras klassiska keramik.

Paradisverkstaden-webb.jpg

Ljust och skandinaviskt

På temat ljus skandinaviskt lugnt och avskalat finns både Ernst, Tell me more med flera. Här dominerar ljusa eller återbrukade träslag, avskalade och rena men ändå mysiga miljöer. Glas, linne, rustika skärbrädor samt keramik och metaller mot omönstrade, rutiga eller randiga linnedukar. Även här med dekoration från naturen, gröna grenar i stora glasvaser.

Tell-me-more-webb.jpg

Belysningstrender

Lampor med skärm har tagit över belysningstrenden från den nakna glödlampan sedan tidigare och den trenden fortsätter starkt. Hos både Markslöjd och Watt & Veke visades bulliga bordsfötter med plisserade och släta textilskärmar. Ett tips för en snabb uppdatering hemma är att förse befintliga lampor med lampskärm. På Watt & Veke syntes även läckra och originella lampskärmar i papier mache som ger ett skulpturalt intryck och är väldigt dekorativa.

Trendutställning-2-webb.jpg

Skulpturalt och bulligt

Det skulpturala syntes även i dekoration, ljusstakar och vaser. Här är formerna svulstiga och oregelbundna med struktur, gärna höga och i ljusa nyanser. Hos Jakobsdal visades läckra skulpturer i abstrakta former på höjd, genomgående är organiska och mjuka former i naturmaterial. Även i Jakobsdals soffbord i marmor leker med det skulpturala som underreden i stora kuber eller klot.

Trendutställning-webb.jpg