Duka till sensommarfesten

En sensommarfest kan bli en härlig kombination av att fira sista dagarna av sommaren och välkomna hösten. Ännu finns stora chanser till vackert, varmt väder för att njuta tillsammans med vänner eller varför inte samla grannarna nu när alla återvänt till vardagen. En fest behöver inte vara på kvällen, varför inte bjuda in till en härlig brunch på eftermiddagen.

Tema för festen 

Festen blir oftast roligare om man har ett tema. Temat hjälper till att skapa en spännande dukning och en ovanlig dresscode för dina gäster.

Skördefest passar bra som tema nu när trädgården, balkongen och torgstånden översvämmas av smaker från skörden. Duka med en grövre duk och dekorera med det naturen erbjuder som rönnkvistar, äpplen och placera maten på olika fat och nivåer. Bjud på en buffé av skörden i form av egenodlad potatis, rödbetor, lök, svamp och färska örter. Till det kan ni förbereda lammfiléer eller fläskfiléer som nödvändigtvis inte behöver vara varma och komplettera med goda såser. Till dessert serveras en god blåbärspaj. Dresscode: förkläde.

Härlig lång brunch tidigt på eftermiddagen då ni sitter ute och njuter länge i värmen. Gör det enkelt och låt gästerna skapa maten efter egna smaker. Plocka fram våffeljärnet och låt gästerna grädda sin egen våffla. Tillsätt dill i smeten och duka upp tillbehör som rom, lök, crème fraiche, hummusröror, räkor, kräftor och tonfisk. Eller gör tillbehören mer klassiska i form av färska bär, frukt och grädde eller glass. Dresscode: något blommigt

Stor Grillfest som blir en kombination av kräftskiva och den sista stora grillningen för den här sommaren. Ladda och förbered med en extra tröja, filtar, ljus och lampor för att kunna sitta ute lite längre. Duka upp med rustika tallrikar och glas. Sätt en meny som startar med några få kräftor till förrätt medans potatisgratängen puttrar i ugnen och köttet ligger i marinad. Grilla det kött som passar era smaker och avsluta med små dessertglas av fruktsallad som toppas av grädde smaksatt med kardemumma. Dresscode: Varma tofflor

Skribent: VICTRIX inredarna, www.victrixinredarna.se