Smällare – vad gäller och kan man reglera det i föreningen?

Vintertiden är här, kylan och mörkret har kopplat greppet om Sverige och affärernas julskyltning är i full gång. Men, det är inte bara stillsamma adventsljusstakar och ledslingor som hör jul och nyår till – även fyrverkerier och smällare får ett uppsving under december, till glädje för vissa och till förtret för andra. Vad är det som gäller egentligen? Får man fyra av raketer hur som helst? Kan en bostadsrättsförening förbjuda det? Här reder vi ut vad som gäller och hur ni kan arbeta i er förening.

Smällare är förbjudet

Till en början måste man vara 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Åldersgränsen infördes för att förhindra att minderåriga skadar sig, vilket ofta varit fallet tidigare. Fyrverkeriartiklar som låter som främsta effekt (det vill säga mer ljud och mindre ljus) är inte tillåtet i Sverige. Smällare är också förbjudet. Raketer som skjuts upp i luften kan förstås låta, men så länge ljudet ses som en bieffekt är det tillåtet.

Fyrverkerier

Vidare kan du behöva tillstånd från polisen för att skjuta upp fyrverkerier. Tillstånd krävs om tid och plats för avfyrandet kan komma att innebära olägenhet eller skada för andra. Det finns alltså inget generellt tillståndskrav, men ofta kan ju avfyrandet innebära viss olägenhet för andra. Vidare har många kommuner egna lokala föreskrifter. De flesta kommuner har dock godkänt att man avfyrar fyrverkerier på nyårsafton. För att veta vad som gäller hos just dig, kontakta din kommun.

Svävande lyktor

För svävande lyktor som släpps upp i luften behövs inget tillstånd så länge du inte släpper upp fler än 50 lyktor. Lyktorna får vara max 100 cm.  Vill man släppa upp fler, eller större, lyktor än så krävs tillstånd från Transportstyrelsen. Observera dock att om uppsläppsplatsen ligger nära en flygplats (10 km eller närmare fågelvägen) krävs tillstånd från flygplatsen, oavsett storlek och antal på lyktorna.

Tomtebloss, partypoppers och liknande produkter för inomhusbruk kräver inget tillstånd.

Vad kan då föreningen göra om man inte vill ha fyrverkerier och smällare hos sig?

Föreningen kan skapa egna ordningsregler, där man bland annat kan styra användningen av fyrverkerier och liknande produkter. Observera dock att ordningsregler, för att vara giltiga, ska vara rimliga, i överensstämmelse med ortens sed och beslutade i demokratisk ordning.

Vi brukar rekommendera att man fattar beslut om ordningsregler på stämma, för att förankra beslutet så väl som möjligt inom föreningen. En ordningsregel som helt och hållet förbjuder användandet av fyrverkerier, alla dagar på året, skulle sannolikt varken ses som rimlig eller i överensstämmelse med ortens sed. Det är helt enkelt för vanligt med fyrverkerier på nyårsafton för att det ska gå att förbjuda. Smällare däremot är ju redan otillåtet, så det kan föreningen absolut förbjuda. Oavsett vilka regler man har är det dock så att enstaka brott mot en ordningsregel – dvs. om en person någon gång fyrar av en raket – inte heller kan leda till några större konsekvenser. Beteendet kan exempelvis inte leda till förverkande (vräkning).

Har föreningen problem med att en eller flera bostadsrättshavare bryter mot ordningsregler är det oftast bäst att börja med ett samtal. Om inte samtal hjälper kan en formell rättelseanmaning skickas. Det bästa är förstås om man kan samsas och respektera varandras olika åsikter och intressen. Det kan uppstå slitningar med många personer på samma yta – en del tycker att det är jobbigt och störande med fyrverkerier, eller ömmar för rädda hundar, medan andra tycker att det är roligt och trevligt. Här får man försöka komma överens om en lösning som passar de flesta. Kanske kan föreningen (precis som kommunerna) komma överens om vissa tider då fyrverkerier är tillåtet? Man kanske kan anordna en gemensam avfyrningsplats? Det kan också vara bra om föreningen självmant tar upp ämnet inför jul och nyår, kanske genom ett informationsblad i brevlådan om vilka regler som gäller och tips och råd inför avfyrandet. Med viss ömsesidig hänsyn ska förhoppningsvis frågan gå att lösa utan alltför mycket tandagnisslan.