Var med och påverka i din bostadsrättsförening

När bostadsrättsföreningen kallar till stämma har du som medlem och boende chans att göra din röst hörd. Det finns flera sätt du kan engagera dig på och påverka.

Skriv en motion

Ett sätt att påverka föreningens arbete är att skriva en motion. Har du något du länge tänkt på, som du skulle vilja att föreningen gjorde? Då kan det vara en bra idé. Du kanske har ett förslag om att sätta upp gemensamma cykelställ på gården, eller några odlingslådor, eller en bollplan? Det kan vara frågor om stort och smått, det är du som avgör.

För att det ska vara större chans att övriga medlemmar röstar ja till ditt förslag är det bra om du beskriver bakgrunden till förslaget, det vill säga varför du tycker att det här är ett bra förslag. Vidare är det bra att använda sig av ett enkelt och tydligt språk, och att försöka hålla sig ganska kort.

Vill du lära dig hur du skriver motioner? Spana in tipsen Lär dig skriva en motion

Engagera dig i föreningen

Förutom motionsförfattande kan det finnas andra sätt att engagera sig i sin förening. Många föreningar har olika typer av grupper; trädgårdsgrupper, festkommittéer och andra typer av enklare arbetsutskott.

Om du känner att du vill engagera dig, men inte riktigt har tid med styrelsearbete, kan det vara en bra mellanväg. Finns det inga sådana grupper? Det är aldrig för sent att starta en! Det kan ju vara något att skriva en motion om till stämman.

Lärorikt att sitta i styrelsen

Sist men inte minst – har du övervägt att kandidera till styrelsen? Att sitta i styrelsen är förmodligen det bästa sättet att lära känna din förening. Det är lärorikt och intressant och du får den allra största chansen att påverka vad som händer i din förening.

Kontakta valberedningen och anmäl ditt intresse. Känns det för mastigt att vara ledamot kanske du kan börja din styrelsekarriär som suppleant?

Oavsett hur mycket eller hur lite du vill engagera dig i din förening är det alltid välkommet med vänliga grannar. Glöm inte bort att heja på din granne i hissen, eller ge ett leende över staketet. Det skapar gemenskap och gör att folk trivs.