Funderar ni på att byta belysning?

Visste du att en gammal glödlampa kan kosta ca 500 kr mer under livstiden jämfört med en LED-lampa?

Dessutom innehåller LED-lampor inget kvicksilver som lysrör och de tidiga lågenergilamporna oftast gör, även om det är en liten mängd. Idag finns många alternativ att välja mellan som använder upp till 80 procent mindre el samtidigt som de kan hålla 15 gånger längre.

Vare sig det gäller inne eller utebelysning kan det vara bra att börja med att inventera den befintliga belysningen för att få en bild av eventuella brister och identifiera onödig energianvändning. 

Innerbelysning

Vid byte av innerbelysning är det bra att tänka på att ni väljer en lampa som ger tillräckligt med ljus för utrymmet där man vistas. Ljuset ska inte blända utan det ska uppfattas som behagligt. LED-lampor finns med både varmt och kallt ljus och mäts i Kelvin (K). Ju lägre siffran är, desto varmare blir ljuset, 2700 K motsvarar den gamla glödlampans sken, information om detta finns på förpackningen. Viktigt är också att titta på hur mycket ljus lampan ger, detta anges i lumen (lm). Börja gärna med att testa en lampa på några olika ställen så att vi vet att det fungerar bra innan ni köper in ett lager. Använd gärna tabellen nedan för att välja rätt.

Följ elsäkerhetsverkets råd

Idag finns det möjlighet att ersätta ett lysrör med LED men det kan krävas förändringar i armaturen som påverkar säkerheten och CE-märkningen. Därför är det viktigt att installationen följer elsäkerhetsverkets råd gällande detta. Om armaturerna är av äldre variant kan det finnas goda skäl till att byta samtliga till LED-armaturer samt se över placeringen av armaturerna och styrningen av belysningen.

Utebelysning

Att se över belysningen utomhus är ett enkelt sätt att göra er utemiljö trygg och trivsam på kvällstid. Tänk på att gångar, trappor, träd och buskar ska belysas utan att blända förbipasserande eller sprida ljus i natthimlen.

Kvicksilverlampor, som sedan 2015 är utfasade på grund av sin ineffektivitet, är mycket vanliga som ljuskällor i utomhusbelysning. Lyktstolpar och andra utomhusarmaturer kan ibland uppgraderas med modernare ljuskällor som till exempel LED. Även här är det viktigt att se till att ändringar i installationen på armaturen blir elsäker. Om belysningen är gammal och ni behöva byta armaturer kan det då vara värt att anlita någon som även kan se över placeringen av armaturerna och se till helheten. Mycket energi kan sparas med bra styrning för till exempel tändning och släckning efter era förutsättningar och behov.