En fin utemiljö ökar trivseln och värdet på boendet

På många ställen i Sverige har utemiljön eftersatt underhåll. Det vill vi på Riksbyggen ändra på med satsningen Utemiljödialogen som lägger upp en långsiktig plan för boendemiljöer.

–Vi vill skapa en utemiljö som både är vacker, värdeskapande och hållbar, säger Micael Pamberg på Riksbyggen.

De senaste 15-20 åren har allt fler börjat intressera sig för att ha en vacker och trevlig utemiljö i bostadsrättsföreningar. Det här är något som man även värdesätter på Riksbyggen.

– En fin utemiljö ökar trivseln och värdet på boendet – både för föreningen och lägenheterna. Det är svårt att mäta välbefinnande, men är det mycket grönska och väl genomtänkta gemensamma ytor så mår de boende bättre, säger Micael Pamberg, affärsutvecklare fastighetsservice.

Riksbyggens tjänst Utemiljödialogen går ut på planering av utemiljön i främst bostadsrättsföreningar. Tillsammans med föreningsstyrelsen tar man fram en vision om hur man vill att området ska se ut de kommande 5-10 åren.

– Först funderar man på vad man vill göra: Ska man göra lekplatser, grillplatser eller fräscha upp sophanteringen? När man på förhand har bestämt vad och när man vill göra saker är det lättare att se till så att det inte krockar med andra projekt i föreningen, förklarar Micael Pamberg.

För Riksbyggen är en hållbar framtid viktigt. Därför utgår de alltid från deras Ekosystemtjänstverktyg för att säkerställa att förslaget är hållbart för miljön. I planeringen ser man också till att höra vad de boende har för synpunkter.

– Det är viktigt att alla får tycka till, särskilt utemiljön brukar engagera och därför har vi en boendedialog. Vi får input av dem, men det är fortfarande styrelsen som bestämmer, säger Micael Pamberg.

Det som utmärker just Riksbyggens Utemiljödialog är att kunden har möjlighet att ha Riksbyggen som samarbetspart hela vägen från planering till förvaltning.

– Kunderna kan ju gå till en arkitekt och köpa ett gestaltningsprogram, men de följer ju inte upp hur det går sen. Vi granskar alltid arkitektens förslag innan det granskas av föreningen. Vi vill inte presentera något som är svårt eller dyrt att sköta, vi vill ta fram en plan som utvecklar området, är vacker och värdeskapande , säger Micael Pamberg.

Vad ska man tänka på om man vill piffa upp utemiljön?

–Tänk på att börja planera i tid, gärna ett år i förväg. En annan sak som man ska tänka på är att inte göra små projekt utan istället ta ett större grepp när man väl gör något. Det blir mer kostnadseffektivt på sikt.

Riksbyggens tjänster för en bättre utemiljö.