Förväntningar på dig som bostadsrättshavare

Har du gått och blivit med bostadsrätt? Grattis! Bostadsrätten som boendeform är en nästintill unik konstruktion; det är inte många andra länder som har denna typ av boende. När du blir medlem i föreningen är det ditt ansvar att ta reda på vad som gäller i just din förening.

Som bostadsrättshavare är du medlem i en ekonomisk förening, en bostadsrättsförening. Riksbyggens bostadsrättsföreningar har som huvudsyfte att bereda sina medlemmar ett bra boende på ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Genom ditt medlemskap får du rätten att nyttja en viss bostad i föreningen. Det är föreningen gemensamt som ställer upp spelregler för vad som gäller i föreningen. Därutöver finns förstås lagregler som också styr vad du får göra och inte göra i ditt boende.

När du blir medlem i föreningen är det ditt ansvar att ta reda på vad som gäller i just din förening. Många föreningar hälsar nya medlemmar välkommen, antingen personligen eller genom brev, det kan också finnas informationsmaterial och boendepärmar. Finns inte något sådant kanske föreningen har en hemsida eller Facebook-grupp? Du kan alltid kontakta styrelsen och höra efter om det finns några särskilda ordningsregler för just er förening. Läs också föreningens stadgar, som sammanfattar det viktigaste av lag och regler.

Som medlem ingår du i en kooperativ gemenskap

Du och dina grannar skapar en gemensam miljö – för att den ska bli så trivsam som möjligt måste man kompromissa. Vi är alla olika familjer med olika förutsättningar och då gäller det att hitta ett förhållningssätt som passar de flesta. En del är morgonpigga, andra hemmafixare, några har småbarn och en del har hundar som skäller. När man tittar på vad som ska ses som störningar ur ett bostadsrättsligt perspektiv utgår man från vad folk i allmänhet tycker. Att låta kvälls- och nattetid är alltså mindre accepterat än ljudstörningar dagtid. I ett flerfamiljshus får man stå ut med ett visst mått av störningar, men ju mer hänsyn och omtanken man visar, desto trivsammare blir området. Är det något som du vill ha sagt – säg det. Att prata med varandra är alltid en bra lösning för att inte små konflikter ska växa sig stora. Var inte rädd för att samtala med grannar eller styrelse, ibland kan det vara allt som behövs.

Om du ska renovera är det trevligt att sätta upp en lapp i förväg och informera om vilka tider som gäller, och försöka undvika alltför tidiga eller sena tider. Är du osäker på vad du får lov att göra och inte göra när det gäller ombyggnationer i lägenheten, kontakta alltid styrelsen.

Har din lägenhet en uteplats eller balkong?

Då förväntas du sköta den så att det ser trevligt ut för grannarna. Har ni en studsmatta eller pool så får du tänka på hur och när ni använder den, så att grannar inte blir onödigt störda.

Röker du?

Då är det också vänligt om du tar hänsyn till eventuella grannar som är känsliga för rök. Det kanske går att komma överens om vilka tider som passar bäst att röka på balkongen, eller kanske till och med att gå ner på gården när du tar en cigarett. Grilla på balkongen eller uteplatser är inte alltid tillåtet, kontakta även här styrelsen för närmare information om vad som gäller i just din förening.

Har din förening ett grovsoprum?

Tänk då på hur du sorterar soporna. Felaktigt slängda saker kan kosta föreningen massor, vilket i slutändan kan leda till högre årsavgifter och det blir ingen glad av.

Fattas det ett ägg till kvällspannkakan?

Ring på hos din granne och våga fråga! Nästa gång är det grannen som knackar på hos dig – därifrån är steget inte långt till att ni tar en kaffe på gården tillsammans, till vårsolens första strålar.

Glöm inte bort att du alltid kan påverka föreningen genom att delta på årsstämman, och även lämna förslag till åtgärder som du vill att stämman ska rösta om. Det är ett bra sätt att få insyn i föreningen och påverka föreningens framtid. Vill du påverka mer när det gäller din förening? Gå med i styrelsen! Det är ett oöverträffat sätt att få bli en del av din förening, att påverka vad som ska göras och inte göras framöver, att lära känna dina grannar och att få dig en dos kooperativt folkföreningsliv, som är unikt för Sverige.