Ska ditt barn flytta hemifrån?

Många unga drömmer om att flytta hemifrån. Men det är svårt och dyrt att ta sig in på bostadsmarknaden. Här tipsar vi om några saker som är bra att tänka på innan du går in som medlåntagare, medfinansiär eller delägare i ditt barns första lägenhet.

Frågor inför köpet

Innan du bestämmer dig för att hjälpa ditt barn med sitt bostadsköp finns det några frågor som är extra viktiga att tänka igenom.

Har ditt barn råd med den här lägenheten?

En bra tumregel kan vara att ditt barn ska kunna ta över bostaden inom ett till två år. Planerar du istället att äga bostaden själv är det rimligt att du betalar lånen, men att ditt barn står för avgift och omkostnader.

Ska du ta egna lån framöver?

Tänk på att ditt eget utrymme för att ta lån påverkas om du lånar tillsammans med ditt barn.

Vem ska betala lånet?

Du och ditt barn har ett gemensamt ansvar att betala lånet. Se till att ta höjd för att själv kunna betala hela lånet, eftersom banken kan kräva vem som helst av er på hela beloppet.

Vem får ränteavdraget?

Den låntagare som har betalt räntan på lånet har rätt att göra ränteavdrag. Fördelningen av ränteavdragen justerar ni i deklarationen.

Vem ska äga bostaden?

Om du köper bostaden tillsammans med ditt barn blir du delägare. Ni har ett gemensamt betalningsansvar och tar båda del av eventuell värdeökning och värdeminskning. Du kan även bli medlåntagare, vilket innebär att du lånar ut pengar till ditt barn som sedan själv köper sin bostad. Då är ditt barn skyldig dig samma belopp som du har lånat ut, oavsett vad som händer med värdet på bostaden framöver.

Hur ser bostadsrättsföreningen på ett delat ägarskap?

Det är helt upp till bostadsrättsföreningens styrelse att säga ja eller nej till delat ägande mellan föräldrar och barn. Kolla med föreningen hur de ställer sig i frågan.

Har ni behov av ett testamente eller avtal?

Livet förändras. Om ditt barn skulle flytta ihop med någon kan det behövas ett avtal. Om du som delägare av ditt barns boende skiljer dig eller avlider kan det vara bra med ett testamente. Ta kontakt med en jurist för att se vilka behov ni har.

Har du fler barn?

Finns det fler syskon i familjen är det viktigt att planera långsiktigt. Kanske behöver alla barnen ekonomisk hjälp i framtiden?

Vid köpet

Ska du hjälpa ditt barn med kontantinsatsen eller bolånen – eller kanske både och? Det finns flera sätt att göra detta på. Allt beroende på din och barnets ekonomi och hur ni ser på framtiden.

Olika sätt att hjälpa till med kontantinsatsen

  • Låna ut pengar
    Om du lånar ut pengar till ditt barn är det viktigt att upprätta ett skuldebrev. Det fungerar som ett kvitto för dig som lånat ut samt ett bevis för att ditt barn har en skuld till dig. I skuldebrevet kan du bland annat inkludera villkor för ränta och amortering.
  • Ge pengar som en gåva
    Väljer du att ge pengar som gåva är det bra att skriva ett gåvobrev. När du ger en gåva till ditt barn räknas det som förskott på arv. Det innebär att värdet räknas av från arvet i framtiden, så att det blir rättvist om det finns fler barn i familjen. Om du inte vill att gåvan ska ses som ett förskott på arv kan du reglera det i gåvobrevet.

Obs! Lägg till i gåvobrevet att pengarna och avkastningen ska vara ditt barns enskilda egendom. Då får ditt barn behålla gåvan om han eller hon skulle separera i framtiden.

  • Ta lån åt eller med ditt barn
    Ett annat alternativ är att ta ett lån åt, eller tillsammans med ditt barn. Har du möjlighet kan du höja dina egna bolån. Annars kan ni tillsammans ansöka om ett privatlån. Bestäm vad pengarna ska användas till, vem som är betalningsansvarig och hur lånet ska betalas tillbaka. Tänk på att spara lånehandlingarna!

Olika sätt att hjälpa till med bolånen

  • Ta bolån tillsammans med barnet
    En variant är att du och ditt barn tar ett gemensamt bolån. Lånet inkluderas då i din egen ekonomi och kan påverka dina möjligheter att ta andra lån. Ansök om ett lånelöfte innan ni börjar gå på visningar. Då vet ni på ett ungefär vilken typ av lägenhet ni har råd med.
  • Låna på ditt eget boende
    Om du höjer bolånen på din egen bostad kan du ge ditt barn möjlighet att ta lägre lån. Då behöver ditt barn inte amortera lika mycket varje månad. Tänk på att summan du själv behöver amortera kan påverka både dina gamla och framtida lån.

Efter köpet

Lägenheten är köpt och snart går flyttlasset. Vad händer sen?

Viktigt att komma ihåg!

  • Planera framåt – hur ska ditt barn ta över lån och ägande på sikt?
  • Att skriva över bostaden på ditt barn kan ge skattekonsekvenser
  • Om ditt barn ska överta bolånen själv krävs en ny kreditprövning
  • Se över försäkringar i samband med flytten, t ex:
    - Hemförsäkring
    - Sjuk- och olycksfallsförsäkring
    - Livförsäkring
    - Utgiftsskydd
    - Inkomstförsäkring
    - A-kassa

    Tips: Kom ihåg att meddela bostadsrättsföreningen om  att ägarförhållandet ändras.