Flytten från villa till lägenhet gjorde livet enklare

De var tidigt ute och hade hittat sin favoritlägenhet. Men när ritningarna på bostadsrätten rullades ut på bordet blev de tveksamma. Inte för att de ogillade vad de såg, men var de verkligen mogna att lämna sin älskade villa de bott i de senaste 26 åren?

Villan blev väldigt tom

Petra, utbildningsledare, och Mats, chef Hållbara inköp, berättar om hur tankarna gick.

– Vi bodde i en villa som vi byggde ut efterhand som familjen växte, till slut hade vi 170 kvm varav ett jättestort kök där hela familjen och alla vänner fick plats. Men när majoriteten av barnen flög ut blev huset väldigt tomt, säger Petra.

Förvandlade 4:a till en 3:a

Att lämna stan var aldrig aktuellt.

– Vi är uppvuxna här och gillar naturen och allt som händer här nu. Det poppar upp nya saker både här och där. Det är en kul resa som vi vill vara med på.

Paret började titta sig omkring, bland annat på ett nybyggt lite mindre hus. Då dök återigen deras favoritlägenhet upp. Denna gång via en premiärvisning.

– Vi var tidigt ute men tvekade först eftersom vi inte visste om vi var redo att lämna vår villa som vi haft i 26 år. När vi väl bestämde oss hade någon annan redan hunnit köpa den lägenhet vi gillade mest. Sedan hade vi sådan tur att köparna drog sig ur och då slog vi till. Vi tog bort en vägg och förvandlade 4:an till en 3:a vilket räckte för oss och vår son Anton som bor kvar hemma, berättar Mats.

Petra och Mats i soffa

Nyproducerat betydde mycket

Att det blev en bostadsrätt var ingen tillfällighet.

– Även om vi skulle sälja huset och flytta till en lägenhet ville vi ha något eget. Vi var också beredda att lägga en insats och få en lägre månadsavgift. Sedan betydde det mycket att det var nyproducerat. Det naturnära läget och utsikten vägde också tungt.

Föreningens gemensamma bastu var också en liten men viktig detalj för Petra och Mats.

"Småler när jag slipper skotta"

En stor förändring är all tid de nu har över för annat.

– Från början var det lite ovant, men nu börjar vi komma in i det. Det är en underbar känsla att bara kunna låsa dörren och åka iväg till fritidshuset. Ingen trädgård att sköta här hemma. Och på vintern småler jag varje morgon när jag går till jobbet och inte behöver skotta.

På frågan om hur de upplever köpprocessen är de helt eniga.

– Vi har haft en jättefin dialog genom hela processen, både med Riksbyggen och med entreprenören. Den kontinuerliga infon och de snabba svaren på våra frågor har gjort att vi känt oss hemma tidigt, säger Petra.

Några goda råd

Avslutningsvis bad vi Petra och Mats att dela med sig av några goda råd till andra som går i tankar om att köpa en bostadsrätt.

– Tveka inte. Men tänk på att vara beredd på att göra er av med massor av grejer, ni får inte plats med dem. Och det är en skön känsla! Sådant vi funderade på innan, hur det skulle vara att dela gemensamma utrymmen och lyhördhet, har inte varit något problem alls. Ett tips som vi fått av vår svägerska, som är inredningsproffs, är att ta med flyttkartonger och ställa ut som möbler så får ni en känsla av ytorna och proportionerna.