Möt Riksbyggen på massor av ställen under stadsmässan H22 i Helsingborg 2022-04-21, kl 07:00

Möt Riksbyggen på massor av ställen under stadsmässan H22 i Helsingborg

Under den stora stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg finns Riksbyggen på plats på ett antal olika platser med ett omfattande program, bland annat på Drottninghög, i kvarteret Spårvagnshallarna på Miatorp, och i Oceanhamnen. Riksbyggen deltar när Helsingborg samlar makten på Hamntorget under demokratifestivalen H22 Arena, som är en del av stadsmässan.

– Det kommer att bli en fantastisk sommar i Helsingborg med en stadsgemensam satsning på hållbarhet och innovation under H22 City Expo. Riksbyggen välkomnar alla besökare till våra arrangemang under mässan och resan mot ett smartare och mer hållbart stadstadsbyggande, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

"Från grotta till hållbart boende styrt av artificiell intelligens"
1 juni klockan 13.00-14.00, på Dunkersscenen. Johanna Frelin leder ett seminarium om digitalisering, innovation och framtidens boende. Panelen består av Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling, Joakim Jardenberg, Volvo Group strategy, Jonas Birgersson, entreprenör ViaEuropa och Anna Frankzen Starrin, kulturantropolog och trendanalytiker.

Drottninghög – social hållbarhet
På Drottninghög har Riksbyggen byggt bostadsrätter i ett område som annars domineras av hyresrätter. I Brf Körsbärslunden på Drottninghög är några av lägenheterna ”Hyrköps-lägenheter”. Hyrköp är en av Riksbyggens modeller för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden. Detta händer bland annat på Drottninghög under mässan:

 • Guidade turer i en av Hyrköpslägenheterna samt visning av takterrassen. Bokas via länk på riksbyggen.se eller på h22cityexpo.se. I projektet finns Diamantens Förskola. Riksbyggen visar samarbetet kring barnens ”Drömboende” i förskolans panoramafönster.
 • Boende för unga – föreläsning om hur Riksbyggen på olika sätt försöker få bukt med ungdomsbostadsbristen.
 • Hållbarhet är både stort och litet – Riksbyggens hållbarhetsutvecklare
 • Intervju med en hyrköpsinnehavare – panelsamtal om vad Hyrköp är och vilka möjligheter som modellen skapar.
 • Läs mer om vad som händer på Drottninghög

Oceanhamnen
Riksbyggen är en av aktörerna bakom byggandet av Oceanhamnen. Brf Oceanhamnen består av 46 lägenheter och tre lokaler. Målsättningen för Oceanhamnen är att bygga en ny och unik stadsdel byggd på öar med den senaste tekniken, varierade boendeformer i centralt läge vid havet. Här finns till exempel ett nytt avloppssystem med avfallskvarnar och vakumtoaletter för insamling och hantering av mat- och toalettavfall.

 • Guidade turer vid vår takterrass och kring hur vi utvecklat området samt om varför vi ligger i framkant gällande infrastrukturen - Bokas via länk på riksbyggen.se eller på h22cityexpo.se.
 • Besök vårt konstverk ”Sundets Pärla” som kommer på plats den 2 juni. Arkitekten Joakim Kaminsky som ritat vår byggnad har även skapat ett nytt konstverk där sundet mellan Sverige och Danmark, är som smalast
 • Föreläsning kring PPA-lösningar, Riksbyggen tillsammans med Öresundskraft
 • Samarbete med vår lokala aktör – Restaurang Zushi, som utformar en ny sushiroll för just Riksbyggen, med ledorden Hållbarhet & Innovation.
 • Läs mer om vad som händer i Oceanhamnen.

Miatorp, kvarteret Spårvagnshallarna
I kvarteret Spårvagnshallarna skapar Riksbyggen ett stadskvarter med fokus på innovation inom mobilitet. Spårvagnshallarna är en stadsdel under utveckling som sommaren 2022 är mitt i sin etablering. Följ resan när Riksbyggen tar ett bussgarage in i framtiden och konverterar det till ett modernt mobilitetshus. I utvecklingen av Spårvagnshallarna planerar Riksbyggen variationsrik bebyggelse med drygt 700 nya bostäder där hyresrätter blandas med bostadsrätter och flerbostadshus varvas med småskaliga radhuskvarter. Här öppnar vi varje helg mellan klockan 10.00 – 17.00.

 • Expoutställning i mobilitetshus plan 2. Information kring utvecklingen av den nya stadsdelen samt platsens historik
 • Guidade visningar av radhus, mobilitetshus och lägenhet i Sundsutsikten
 • Bibomässa med guidade turer i bigården
 • Tävling- Återbruk- inredning i radhus som blir installation i ett vardagsrum
 • Aktiviteter och föreläsningar varvas om vartannat på scenen
 • Olika barnaktiviteter utomhus
 • Morgondagens smarta hem, Brikks, visas i radhus
 • “The mobility challenge” framtidens mobilitetsapp, rösta på bidrag under mässa, vinnare koras v.26. Samarbete med Consid. Ställs ut i radhuset
 • Läs mer om vad som händer i Spårvagnshallarna.

Hamntorget – en fysisk mötesplats för de viktiga samtalen
Den 15 juni klockan 14-17 bjuds det in i Värdskapshuset där Riksbyggen pratar om boende för äldre – en stor samhällsfråga både i nutid och framtid. Riksbyggen har under många år arbetat med frågan, både genom konceptet Bonum seniorboende i bostadsrätt samt med Kooperativa hyresrättsföreningar för äldre. Riksbyggen står också på scenen för att föra en rad viktiga diskussioner om ett mer hållbart samhällsbyggande och framtidens städer. Läs mer om Riksbyggens engagemang under H22 Arena.

Genom H22 City Expo bjuder Helsingborg in världen att utforska framtidens lösningar mot en smartare och mer hållbar stad. En innovationsshow för alla åldrar! Kom hit och utforska den senaste tekniken, självkörande bilar, robotar och AI-lösningar. Lyssna på musikaliska lekplatser, besök framtidens smarta hem och fascineras av de små underverken under havsytan. Upplev en stad med alla sinnen och öppna upp för nya smaker, möten, musik och äventyr.

Läs mer om riksbyggen.se eller på h22cityexpo.se.

Mer information:
Theodor Alexandris, Marknadsområdeschef, AO Bostad, Riksbyggen, tel: 072-711 72 34
Eva Hansson, Riksbyggens projektledare för H22, 0730-81 34 28.
eva.hansson@riksbyggen.se

Bilder