Få ut mer av livet - starta ett kompiskooperativ!

Få ut lite mer av livet med dina vänner genom att göra en gemensam investering. Genom att dela på både kostnad och tid kan ni lättare förverkliga stora som små drömmar tillsammans. 

Att äga saker tillsammans är hållbarare än att alla köper varsin. Och faktiskt roligare. Du och dina vänner kanske drömmer om att ta hand om en hund tillsammans? Ha ett teleskop? Eller ett tält? Starta ett kompiskooperativ!

Några tips

Oavsett om det handlar om en gemensam hund, ett teleskop eller ett tält, så kan det vara bra att lägga upp en sparplan tillsammans. Kostar det mer än ni tänkt er? Fråga fler kompisar! Ingen dröm är för stor om ni delar. Har ni olika ekonomiska förutsättningar? Då kanske ni kan dela upp kostnaden mer jämlikt utifrån det.

Ni kanske är redo att göra slag i saken med detsamma? Kör! Skriv ner vad ni kommer överens om, så undviker ni eventuella frågetecken senare.

  1. Bestäm vad ni drömmer om att köpa
  2. Kolla hur många kompisar som vill vara med
  3. Vad kostar det ni vill dela på?
  4. Tillkommer det några månadskostnader?
  5. Gör en plan och skriv ner den!

Kooperation är framtiden

Co-sharing, co-working och crowdfunding. Att dela på saker, hjälpas åt och gemensamt investera för allas vinning – det är inte bara högaktuellt nu, utan ännu mer i framtiden.

Det kooperativa tankesättet förenar demokrati med affärsnytta. Vad som börjar som ett kompiskooperativ kanske utvecklas till något mer. Att tänka kooperativt är något du kan göra både till vardags och i en affärsverksamhet. Du kanske inte har planer på att starta företag, men kanske på att investera i en båt, ett tält, en hund?

Gör det med dina vänner, grannar och bekanta. Genom att investera tillsammans blir det inte bara lättare ekonomiskt – det är mer hållbart också.

Riksbyggen är ett kooperativ

Vi är ett kooperativt företag som bygger och förvaltar bostäder. All vår vinst går tillbaka till våra medlemmar.

Vi har funnits i över 80 år och vi vill fortsätta i minst 80 år till. Fortsätta med att utveckla boenden åt alla. Både hyresrätter och bostadsrätter.

Vi skapar boende åt unga

Vi engagerar oss bland annat aktivt i frågor som rör bostadsmarknaden för att skapa attraktiva och hållbara boenden för unga.

  • Startlån för unga  Vi föreslår att staten bör införa ett startlån för unga, kallat Ungbolån. Det kan ge unga möjlighet att investera i sitt första egna boende.
  • Hyr först, köp loss senare  Vi har Hyrköp bland våra bostadsrätter, som ger dig mellan 18-35 år möjlighet att hyra en lägenhet och sedan köpa loss den inom fem år.
  • Förtur till bostäder  Vi erbjuder tjänsten Förtur, som ger dig chansen att se och välja nyproducerade bostadsrätter, äganderätter och hyrköp innan de finns ute på marknaden.

Vilket kompiskooperativ drömmer du om?

De bästa berättelserna/förslagen vill vi gärna dela vidare i våra sociala medier. Vi tar i så fall kontakt med dig via din e-post.

De 20 första som får en present kontaktas via e-post.

Riksbyggen är hållbart

Vi jobbar med hållbarhet i alla former i både stort och smått. Vi tänker på hur vi bygger, med vad vi bygger och hur den som bor i våra bostäder kan leva mer hållbart.

Ta del av våra tips i Hållbarhetsskolan och testa dig själv