15 tips för att minska energianvändningen i hemmet

Här listar vi 15 bra tips som hjälper dig att minska energianvändningen i hemmet.

Det här kan du göra för att minska energianvändningen

Se över ditt elavtal

Se över ditt elavtal. Välj el från förnybara källor som till exempel el från vind, sol och vatten eller Bra Miljövalmärkt el.

Sänk inomhustemperaturen

Sänk inomhustemperaturen med en grad, det minskar energianvändningen med ca 5 procent.

Dra ur sladden

Datorer, tv, laddare, skrivare, högtalare - de flesta moderna apparater drar ström även i stand-by-läge. Dra ur sladden när de inte används eller använd ett grenuttag med avstängningsknapp så kan du stänga av all elektronik med en knapptryckning så drar de inte ström i onödan.

Byt till LED

Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs. Tänk på att halogenlampor drar mer ström än andra lampor.

Använd sensorer och timer

Mysbelysning är trevligt, men ha inte lampor tända i onödan. Använd sensorer och timers där det behövs eller släck dem med strömbrytaren.

Kyl och frys

Kyl och frys är de största energitjuvarna i köket. Särskilt om de är mer än 10 år gamla. Se till att kylen och frysen har täta dörrar och luckor så kylan hålls inne. Byt gummilisterna om de går sönder. Se till så att frysen frostas av regelbundet, det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken.

Tina mat i kylen

Tina fryst mat i kylskåpet så kommer kylan till användning. Dessutom är det mer hygieniskt än att tina rumstemperatur. 

Värm i mikro

Värm upp mat på spisen eller mikron istället för ugnen så använder du cirka 70 procent mindre energi.

Använd bara fläkt när du lagar mat

Ha bara fläkten på när du lagar mat. En för effektiv fläkt kan dra ut uppvärmd inomhusluft som sänker inomhustemperaturen tillsammans med matoset. Bor du i bostadsrätt bör du kontrollera med din styrelse vilken typ av fläkt som är tillåten i din fastighet.

Använd vattenkokare

Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och spar energi. Det är smart att använda vattenkokaren till att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Använd lock på kastrullen

Ha alltid locket på kastrullen när du lagar mat så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.

Diska i maskin

Diska i maskin istället för att diska för hand. En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk jämfört med ca 100 liter om du diskar för hand. Fyll alltid diskmaskinen innan du diskar. Och använd gärna sparprogram.

Täck inte elementen

Gardiner och stora möbler som står för nära eller skymmer elementen (radiatorerna) hindrar värmen från att spridas i rummet.

Tvätta i 40 grader

Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt, då kan du nästan halvera energianvändningen.

Stäng av handukstorken

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Stäng av den när handdukarna är torra. Glöm inte att stänga av golvvärmen när den inte behövs samt undvik att ha mattor eller möbler på golvet så att värmen kan röra sig fritt.