Husmorstips - städa utan onödiga kemikalier

Vi använder ofta alldeles för mycket kemikalier helt i onödan när vi städar. Det är varken bra för vår hälsa eller miljön. Genom att städa smart kan du få bort mycket av dåliga rengöringsmedel och dammråttor som binder kemikalier från möbler, textilier och byggmaterial.

Använd miljömärkt

Normalt sett behövs inte kemikalier för att det ska bli rent, oftast räcker det med vanligt vatten och mikrofiberduk. Om du ändå vill använda kemikalier, välj ett miljömärkt alternativ och tänk på att inte överdosera. Tänk på att möblera hemma så att det är lättstädat, genom att undvika onödiga dammskrymslen så går städningen lite lättare.

Ett gammalt städknep är att börja högt upp och städa sig nedåt.

  • Börja uppe på hyllor och taklister och dammtorka dem med en dammvippa. Vippan drar åt sig dammet, du skakar sedan av den på balkongen eller i fönstret.
  • Fortsätt sedan med dammsugning. Med ett HEPA-filter i dammsugaren fångar den upp fler små dammpartiklar.
  • Avsluta med att fukttorka golven.

Mer läsning: Lär dig mer om miljögifter hos Naturskyddsföreningen

Vädra ut  

  • Öppna fönster eller balkongdörr, eller bådadera, och vädra snabbt med tvärdrag. Stäng gärna av elementen i närheten om du har möjlighet.
  • Vänta en halvtimme innan du sätter igång elementen igen när du vädrat klart.

Kvalster mår inte bra av minusgrader. Häng därför gärna ut och piska mattor, filtar, sängkläder och andra textilier på vintern.

Alternativ till städkemikalier

Genom att använda miljömärkta rengöringsmedel så minskar du din miljöpåverkan. Dessutom utsätter du varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier samtidigt som du bidrar till ett bättre, mer miljöanpassat utbud i butikerna. Kolla efter Bra Miljöval eller Svanen.

Kemikalieappen

Skanna prylen och fråga företaget – för en giftfri vardag

Citron

Citron kan användas till mycket. Du kan till exempel göra ren mikron med citron. Pressa en halv citron (ekologisk så klart) och lägg den i en skål med cirka två deciliter vatten. Stoppa in skålen i mikron och kör på full effekt i någon minut. Ta ut skålen med grytlappar och torka sedan av insidan av mikron med en fuktad trasa. Rent och citrondoftande!

Bakpulver

Spisen blir skinande ren om du häller på ättika och sedan strör över rikligt med bakpulver. Låt det fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Bikarbonat

Om du har stopp i rören häller du en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll därefter långsamt på en kopp ättika. Låt det bubbla och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten.

Ättika

Använd vanlig ättika (24 procent) om du vill ta bort kalk eller dålig lukt i badrummet. Det fungerar på kaklet, toalettstolen eller på kalkfläckarna på glaset i duschkabinen. Spraya på ättikan, vänta en liten stund och gnugga med borste och varmt vatten.

Såpa

Med miljömärkt såpa och hett vatten kommer du väldigt långt. Du slipper använda skadliga kemikalier. Koka upp vatten med lite såpa alternativt fyll kastrullen med kokande vatten från vattenkokaren och häll i såpa om du bränt kastrullen. Låt stå med lock en stund och diska ur. Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en blöt svamp. Rengör diskbänken med lite koncentrerad såpa. Låt såpan verka en stund och gnugga rent med vatten och en skursvamp och torka av med en disktrasa.