Tove och Johan valde nyproduktion: ”Vi ville få det på vårt sätt”

Efter sitt andra barn kände Tove och Johan Verngren att lägenheten på 72 kvadrat var för liten och började leta efter något större. Tack vare att Tove var Förtursmedlem i Riksbyggen var de bland de första som fick välja lägenhet i Brf Kryssaren. Nu bor de i en femma högst upp i huset med himlen som närmsta granne.

Ville komma nära familjen

Tove och Johan bodde först i Helsingborg men flyttade sedan till Malmö för att komma närmare familjen. Så småningom hamnade de i Västra Hamnen där Toves syster och föräldrar redan bodde. När det väl blev dags att se sig om efter något större föll det sig naturligt att de skulle vara kvar i samma område. De fastnade för Riksbyggens Brf Kryssaren och eftersom Tove var Förtursmedlem i Riksbyggen hade de förmånen att vara bland de första att få välja lägenhet. Valet föll på en femma på drygt 100 kvadrat högst upp i huset.

Jag älskar frihetskänslan man får här uppe, man kommer liksom så nära himlen på något sätt. Med två balkonger och genomgående stora fönster har vi en fantastisk utsikt, berättar Johan.

Tove och Johan på balkongen

Eftersom det är en nyproducerad lägenhet fick de även möjlighet vara med och påverka utformningen av lägenheten, något både Tove och Johan uppskattade mycket. Bland annat valde de att ta ner en vägg så att de kunde få det stora sällskapsrum de önskade med mycket plats för umgänge. Dessutom flyttade de kyl och frys så att de kunde få plats med en köksö som Johan byggt själv.

 Vi valde även vita väggar överallt så att vi i efterhand kunde måla om exakt som vi ville ha det. Det enda vi saknade var egentligen lite fler valmöjligheter i exempelvis badrummet. Där hade vi gärna haft lite fler kakel och klinkers att välja mellan, säger Johan.

Var självklart med nyproduktion

För Tove och Johan fanns det aldrig någon tvekan om att det skulle bli just nyproduktion.

– Vi ville bo kvar i Västra hamnen men samtidigt ha en lägenhet där vi får det på vårt sätt. Alternativet var att köpa en lägenhet som kanske bara var några år gammal, men då skulle vi ändå behöva fixa i ordning och renovera för att få det precis som vi ville ha det. Då blev det självklart att köpa en nyproducerad lägenhet, menar Tove.

– Standardmässigt blir man väldigt bortskämd när man flyttar in i en nyproduktion, tillägger Johan. Allt är ju helt nytt och väldigt rent och fräscht.

vardagsrummet

Johan betonar även de ekonomiska fördelarna med nyproduktion:

– Man vet att det är ett marknadssatt pris och att prisutvecklingen dessutom kommer vara väldigt bra. Det är en stor trygghet att helt säkert veta hur mycket vi kommer få betala och att sedan kunna sätta ihop kalkylen utifrån det. Vi hade ju dessutom en lägenhet som vi behövde sälja för att kunna köpa den nya, så att priset redan var bestämt var en trygghet både för banken och för oss, konstaterar Johan.

Han menar också att en lägenhet är en bra långsiktig investering:

– Ur en ren ekonomisk aspekt ger en nyproducerad lägenhet även en väldigt bra avkastning när man väl ska sälja den eftersom den tenderar att stiga ganska mycket i värde. Det såg vi om inte annat med vår förra lägenhet som också var en nyproduktion, där vi gjorde en bra vinst på själva försäljningen.

Att man bygger med senaste tekniken i nyproducerade bostäder har också visat sig ge många fördelar. Framförallt har de märkt av att lägenheten är väldigt bra ljudisolerad och att alla hushållsmaskiner är väldigt effektiva.

– Bara en sådan sak som att tvättmaskinen är självdoserande. Det har vi sparat mycket pengar på, berättar Johan och skrattar. När man har två små barn blir det mycket tvätt!

Barnen leker

Bra dialog med Riksbyggen

Att inflyttningen blev framflyttad är en av få saker som Tove och Johan har att anmärka på. Paret skulle egentligen ha flyttat in förra våren, men bygget blev försenat och de fick tillträde i november i fjol. Samtidigt är de väldigt nöjda med hur Riksbyggen hanterade situationen.

– Vi hade hela tiden en bra dialog med säljaren och vi fick kontinuerliga nyhetsbrev med viktig information som uppdaterade oss om händelseförloppet. Det kändes bra eftersom vi hela tiden visste vad som var på gång och hur långt de hade kommit, berättar Tove.

Och när det väl var dags för inflyttning flöt allting på väldigt bra.

– Det var faktiskt den absolut största skillnaden jämfört med där vi bodde tidigare. Allting var väldigt professionellt och hela inflyttningen gick verkligen supersmidigt! All nödvändig information var samlad på ett usb-minne och vi fick till och med en egen slottid så att vi hade ensam tillgång till hissen när vi skulle flytta in.

Sönerna redan Förtursmedlemmar

Både Tove och Johan skulle gärna rekommendera Riksbyggen till andra som vill köpa ny bostad och Toves föräldrar har redan anmält sönerna Walter och William till Riksbyggen Förtur.

– Förhoppningsvis kommer de också att köpa en lägenhet från Riksbyggen så småningom, säger Tove med ett leende.

Våra bostäder i Malmö