Chatarina och Lennart fick tid för annat

De var tidigt ute och hade hittat sin favoritlägenhet. Men när ritningarna på bostadsrätten rullades ut på bordet blev de tveksamma. Inte för att de ogillade vad de såg, men var de verkligen mogna att lämna sin älskade villa de bott i de senaste 26 åren?

Villan blev väldigt tom

Chatarina, som arbetar på Länsstyrelsen, och Lennart, som är entreprenör inom markanläggning, berättar om hur tankarna gick.
– Vi bodde i en villa i Innertavle, jag är därifrån. Huset köpte vi av min faster, sedan blev vi kvar där i 31 år. Det tyckte Chatarina räckte och jag sa att jag ska inte vara Tjalle Tvärvigg. Dessutom var alla fyra barnen utflugna så det var lite tomt i huset, berättar Lennart.

Koll på vissa områden

Lennart hade stött på Riksbyggen flera gånger i jobbsammanhang och hade lite koll på vilka av deras områden han kunde tänka sig att bo i. Mycket handlade om just området när de sedan gjorde sitt val. Det skulle vara mitt i stan men ändå lugnt och tyst. Lägenheten som uppfyllde deras krav blev en ljus och luftig trea på 88 kvm med högt i tak i Brf Dragonen.
– Och så fick han sin balkong högst upp i huset, det var viktigt. Nu har vi en 16 kvm stor balkong som vetter mot söder med rätt skaplig utsikt, säger Chatarina.

Mycket tid över

Att växla från villa till bostadsrätt har många fördelar. En av de största är att det frigör mycket tid. Vi ställde frågan till Chatarina och Lennart vad de ska använda den tiden till.
– Lennart har lovat barnen att hjälpa dem med deras bostadsbyggande. Sedan har han funderat på att börja spela golf, vi får väl se. Själv längtar jag efter att kunna resa lite oftare till vårt hus i Spanien.

De beskriver också lugnet som det innebär att bo i en bostadsrätt.
– Det kommer aldrig några obehagliga överraskningar.
Ingen av dem skulle dock vilja ha husperioden ogjord, men allt har sin tid.

Fin dialog med Riksbyggen

Båda nickar instämmande när de berättar om själva köpprocessen som de tycker flöt på bra utan några speciella stopp eller hinder.
– Jag upplevde det som positivt hela vägen. Vi köpte på ritning, för det fanns inget byggt, men det var aldrig några oklarheter eller bekymmer. Vi är jättenöjda.

Några goda råd

Avslutningsvis bad vi Chatarina och Lennart att dela med sig av några goda råd till andra som går i bostadsrättsköpartankar.
– Tänk igenom vad det är ni vill ha. Vi uppskattade ju att komma upp lite grann, andra tycker om att vara på marknivå. Sedan tyckte vi att månadsavgiften var viktig, den fick inte vara för hög. Framförallt måste det kännas bra i hjärtat, som det gjorde för oss.

Information om bostadsköp

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Intresserad av att köpa ny bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till.

Så här går köpet till