Första skördefesten för stadsodlingsinitiativet i Bro Trädgårdsstad blev en succé 2022-09-26, kl 15:00

Första skördefesten för stadsodlingsinitiativet i Bro Trädgårdsstad blev en succé

Söndagen den 25 september var det stor skördefest i den omfattande stadsodlingen i Upplands-Bro. Här har Riksbyggen, odlingsutvecklarna Karin Saler och Johanna Karlén tillsammans med Upplands-Bro kommun utvecklat initiativet ”Odla livet”.  Runt 350 personer var på plats för att njuta av goda smakprover från skörden tillagad av stjärnkocken Paul Svensson.

– Vilken fin dag det blev! Det kändes fantastiskt att kunna bjuda in till en smakrik folkfest med en stor odlingsinspiration. "Odla livet" är en viktig del i Riksbyggens stora satsning på nya bostäder i Bro Trädgårdsstad, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

I närliggande område planerar Riksbyggen för 650 nya bostäder. I samband med skördefesten den 25 september var det också säljstart för Riksbyggens första projekt i Bro Trädgårdsstad, nya Brf Odlingslunden. Projektet kommer att omfatta 55 bostadsrätter i storlekarna 24-93 kvadratmeter.

Läs mer om Brf Odlingslunden.

I Brf Odlingslunden kommer de vanliga källarförråden att kompletteras med ett litet skafferiförråd.

– Där kan de boende förvara grönsakerna som skördats från den gemensamma odlingslotten eller från den egna odlingslådan på balkongen. Det kommer också att finnas vattenutkastare med vattenslang för att spola av leriga stövlar eller sin fyrfota vän innan man går upp i sin lägenhet, berättar Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Uppsala.

Riksbyggens nästkommande projekt i Trädgårdsstad är Brf Musteriet. I Brf Musteriet planerar Riksbyggen för 22 bostadsrättsradhus med egen uteplats och trädgård.

Förutom nyskördade grönsaker och god mat från kocken Paul Svensson fick besökarna odlingstips under en guidad rundvisning av platsen tillsammans med Johanna Karlén, trädgårdsingenjör och Karin Saler, odlare och arkitekt. Karin och Johanna är experterna som driver innovationsprojektet tillsammans med Riksbyggen och Upplands-Bro kommun. För de minsta erbjöds ponnyridning och för den som ville fylla på skafferiet fanns lokala aktörer på plats för försäljning av närproducerad mat.

– Det var väldigt kul att få visa upp och berätta om det jag och Johanna arbetat med så länge och vi är otroligt glada över skördefesten, säger Karin Saler. 

– Förutom all god mat som det bjöds på så kunde vi dela med oss av kunskap och gemenskap, något som är väldigt viktigt för den här platsen, säger Johanna Karlén.

Det är i den framväxande stadsdelen Bro Trädgårdsstad som den 6000 m2 stora stadsodlingen tagit form. Visionen är att bli Sveriges första matträdgårdsstad. Sedan start har ledningen i Upplands-Bro kommun varit inblandade i utvecklingsprojektet. I området planerar Riksbyggen 650 nya bostäder där nyinflyttade och redan boende i Bro är välkomna att delta vid både skördefesten och utvecklingen av Odla livet framåt.

– Bro Trädgårdsstad är ett jätteintressant stadsutvecklingsprojekt som vi är glada över att vara med att driva. Här kommer samtida och framtida Bro-bor kunna mötas och umgås. Vi hoppas att initiativet ska inspirera fler att göra liknande mötesplatser, säger Fredrik Kjos (m), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Det här är ”Odla livet” – och så har det gått
I november 2021 togs det första symboliska spadtaget. Sedan dess har 20 sorters grönsaker växt på platsen. Där bland palmkål, lök, potatis, bönor, sockerärtor, rödbetor och mangold. Den första odlingssäsongen resulterade i cirka 1,3 ton mat. Utöver odling för privat bruk planeras det för aktiviteter för skolklasser och att lokala aktörer ska få tillgång att odla och köpa råvaror från matträdgården. Det innebär att Bro Trädgårdsstad kan bli den första kommunalt planerade matträdgårdsstaden. En stadsdel där boende, lantbrukare, matföretagare och restauranger kan samverka kring småskalig närproducerad matproduktion. 

Kontakt
Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Uppsala
Karin.dimanderlannergard@riksbyggen.se, 018- 18 97 14
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen
hakan.andersson@riksbyggen.se, 072 239 00 66

Bilder