Bostadsrättsföreningarnas gårdar bidrar till biologisk mångfald
Den 22 maj är den internationella dagen för biologisk mångfald. Fågelholkar, insektshotell, blommor och odlingslotter - bostadsrättsföreningarna runt om i landet bidrar aktivt för att öka den biologiska mångfalden. På Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder är plantering av växter som blommar hela säsongen med för andra året på raken. Intresset för hållbarhetsfrågorna är stort i många bostadsrättsföreningar, till exempel hade Riksbyggen ett rekordstort antal föreningar som deltog i tävlingen Årets Hållbarhetsförening.
Klimatförändringarna och biologisk mångfald är vår tids stora ödesfrågor. Natur som är artrik utgör hållbara ekosystem som lättare kan klara av ett förändrat klimat.
– Intresset för plantering håller i sig och finns kvar på årets lista vilket både är kul och bra för planeten. Hållbarhet är både stort och litet. Små åtgärder som alla kan genomföra får i slutänden också en stor påverkan på miljön, säger Karolina Brick, Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete.
2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Mer växtarter leder till ökad biologisk mångfald och en trevlig gård bidrar också till ökad social hållbarhet.
Hur kan bostadsrättsföreningen bidra till biologisk mångfald?
Det finns mycket en bostadsrättsförening kan göra för att vara med och bidra till den biologiska mångfalden.
- Starta insektshotell och sätta upp fågelholkar.
- Anlägga odlingslotter.
- På biomfdag.se finns bland annat färdigt material för en poängpromenad, för både vuxna och barn, en bra aktivitet att ordna i bostadsrättsföreningen.
- Ta del av Riksbyggens tips för att lyckas med odlingen på balkongen, vilket bidrar till att hjälpa den biologiska mångfalden. Så skapar du din gröna oas på balkongen.
- Om föreningen har en innergård var noga med att välja växter som är typiska för landskapet för att gynna inhemska arter och undvik invasiva arter. Tänk också på att ha blommande örter, buskar och träd som erbjuder föda för sårbara pollinerare under hela säsongen.
– Intresset från bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder är rekordstort men vi ser att viljan att göra ännu mer finns där. Riksbyggen har tagit fram ett förslag om grönt stöd för bostadsrättsföreningar och ett statligt stöd skulle i många fall ha en avgörande betydelse, säger Karolina Brick.
Läs mer om Riksbyggens förslag till Grönt stöd
För mer information:
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47
karolina.brick@riksbyggen.se