God odling och härlig grönska på balkongen

Skapa din grönskande mysiga oas på balkongen, det är vare sig svårt eller platskrävande. Det gynnar också den biologiska mångfalden.

Generös grönska får plats på olika höjder, hängandes och läckert grupperat. Egentligen kan man plantera i vad som helst, tänk bara på att växterna behöver näring och lagom med vatten. Det är en fördel om kärlen har dräneringshål i botten.

Sår du dina växter från början så använd en blomspruta för bevattning den första tiden så fröerna får ro att gro. När växten kommit upp, och framför allt för gurkorna, är det viktigt att bygga upp en liten kulle runt rothalsen för att förhindra att den blir för våt.

När man odlar på balkongen kan du med fördel välja minisorter eller buskvarianter. Vill du inte driva upp egna plantor så köp dem färdiga. En rolig variant på gurka är den gulliga och vackra Djungelgurkan som är väldigt lättodlad.

Om du har växter som ska planteras ut är det bra att börja mjukt att vänja dem vid utomhusmiljön för att undvika sol- eller temperaturskador som kan få tillväxten att stanna av. Ställ ut plantorna på dagen och ta in på kvällen.

Morötter går bra att odla i kruka, välj en sort som är kort eller små runda. Till och med potatis kan odlas på balkongen, sätt den i en större hink, ljustät och helst svart så kommer de att trivas.

Vill du vara säker på en tidig skörd så välj en tidig potatissort, till exempel Princess, Rocket eller Minerva. Potatisen behöver två månader på sig från sättning till skördeklar.

Boa in dig på balkongen och skapa en hemtrevlig miljö. Blanda olika stilar, möbler, ljusslingor och växter. Vill du dessutom skapa insynsskydd och ytterligare ombonad miljö kan du hänga gardinlängder från taket. Duschdraperi är att föredra eftersom de håller sig fina längre trots regn och rusk.