Ge unga en chans på bostadsmarknaden med ett CSN-liknande Ungbolån 2021-05-26, kl 17:30

Ge unga en chans på bostadsmarknaden med ett CSN-liknande Ungbolån

Bostadsminister Märta Stenevi bjöd in branschen till ett rundabordssamtal med temat ”Ungas inträde på bostadsmarknaden”. Riksbyggen deltog i samtalet och förde bland annat fram sitt förslag om införandet av ett statligt Ungbolån, inspirerat av CSN-lånet. Från Riksbyggen deltog Johanna Frelin, vd, och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

– Det var ett givande möte som även gav möjlighet till spontana diskussioner. Det finns ett genuint intresse hos bostadsminister Märta Stenevi att ta till sig av synpunkter från branschen. Temat för dagen var också högaktuellt med tanke på utvecklingen på bostadsmarknaden. Kontantinsatsen är ett av de största hindren när unga ska köpa sin första bostad och därför vill vi införa ett statligt Ungbolån, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

I landets två största städer med de största grupperna av unga vuxna, Stockholm och Göteborg, saknar 80-90 procent av ensamboende unga möjlighet att köpa en nybyggd enrumslägenhet. Detta är samma marknader där köerna för en hyresrätt är som allra längst. Det visar den undersökning som Evidens gjort på uppdrag av Riksbyggen.

Hyrköp av bostadsrätt – en modell som fungerar
Riksbyggen provar nya modeller för att underlätta för unga vuxna att skaffa ett boende, bland annat Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna. Hyrköp har genomförts i Brf Brandstationen i Jakobsberg och i Brf Körsbärslunden i Helsingborg och är på införas i flera andra projekt, bland annat i Brf Futura Lindholmsallén och Brf Sydney i Göteborg, Brf Kaprifolen i Kungälv och i Brf Korseberg Fjärd i Vänersborg.

– Erfarenheterna så här långt av Hyrköp är att det är en väl fungerande modell och ett väldigt konkret sätt att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Delar av Riksbyggens medskick till rundabordssamtalet med Märta Stenevi:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, skulle underlätta inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Statlig borgen för byggnadskreditiv. En begränsning när det gäller att starta bygget av bostadsrättsföreningar är bankernas villkor för byggnadskreditiv. Ett vanligt villkor är att 50 procent av lägenheterna ska vara sålda för att kreditiv ska beviljas. Om säkerheten för byggnadskreditiv kan kompletteras med till exempel statlig borgen eller garanti hade fler byggen kommit igång.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Bilder